Publicat 17/04/2015 16:55

L'Estat aprova la llista de morosos, que no inclourà a qui tingui deutes ajornats o suspesos

Cristóbal Montoro tras el Consejo de Ministros
EUROPA PRESS

MADRID, 17 abr. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei de reforma de la Llei General Tributària, en què es preveu la publicació de la llista de morosos, que no inclourà aquells contribuents que hagin sol·licitat l'ajornament o la suspensió dels deutes.

Quan ha acabat la reunió del Consell de Ministres, el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha destacat que la llei pretén potenciar la lluita contra el frau, reduir la conflictivitat i incrementar la seguretat jurídica.

Dins del bloc de lluita contra el frau s'ha inclòs la publicació de la llista de deutors o morosos de la Hisenda Pública, sempre que els deutes contrets superin el milió d'euros i no hagin estat ingressats en el termini d'ingrés voluntari.

Queden exclosos, per recomanació del Consell d'Estat, aquells contribuents que tinguin deutes que es trobin ajornats o suspesos. "Creiem que (la recomanació del Consell d'Estat) és molt pertinent i encertada i per això acotem aquesta publicació", ha afegit.

Alhora, ha indicat que els contribuents que apareixeran a la llista comptaran amb un tràmit previ d'al·legacions i podran impugnar la decisió final d'aparèixer a la mateixa per la via contenciosa administrativa. Per part seva, l'Agència Tributària podrà portar a terme, en el seu cas, la rectificació del llistat abans de la publicació definitiva.

La norma preveu que el Govern espanyol publiqui la primera llista de deutors en el quart trimestre d'aquest any respecte a aquells que a data de 31 de juliol del 2015 incorrin en les circumstàncies referides. Després, en el primer semestre de cada any natural es publicarà un llistat amb aquells que estiguin en l'esmentada circumstància el 31 de desembre de l'any previ.

Juntament amb aquest projecte de llei, el Govern espanyol ha aprovat també una llei orgànica per publicar les sentències fermes per delictes contra la Hisenda Pública (fiscal, insolvències punibles i contraban), tot i que no es publicarà la sentència completa per garantir els drets a l'honor i a la intimitat dels ciutadans i només s'adonarà dels "aspectes estructuralment necessaris" i que siguin pertinents per complir amb la finalitat buscada. S'aniran publicant segons es vagin coneixent.

ALGUNS SUPÒSITS NO PRESCRIURAN FINS A 10 ANYS.

D'altra banda, la reforma de la Llei General Tributària amplia les potestats de comprovació i investigació, regulant el dret a comprovar les obligacions tributàries en el cas d'exercicis prescrits, sempre que sigui precís en relació amb exercicis no prescrits. Així, es fixa un termini de deu anys per a la comprovació de bases o quotes compensades o pendents o deduccions aplicades o pendents d'aplicar.

També s'aprova el procediment per liquidar administrativament deutes tributaris encara que s'apreciïn indicis d'haver-se comès un delicte contra la Hisenda Pública i s'adapta el procediment de recaptació dels esmentats deutes.

Al mateix temps, es millora la regulació del mètode d'estimació indirecta de les bases imposables, especificant legalment l'origen de les dades a utilitzar i la seva plena aplicabilitat tant per a la determinació d'ingressos (vendes) com de les despeses (compres), amb la finalitat de millorar la lluita contra l'economia submergida.

D'acord amb una altra recomanació del Consell d'Estat, s'introdueix una nova infracció tributària greu --com la norma antiabús-- amb la finalitat d'aprofundir en la lluita contra els comportaments més sofisticats de frau fiscal o estructures artificioses, dirigides únicament a obtenir estalvis fiscals abusant d'allò disposat en les normes tributàries.

Així, serà sancionable l'obtenció d'un estalvi fiscal mitjançant actes que ja han estat declarats per l'Administració com de conflicte en l'aplicació de la norma tributària i només es podrà sancionar en els casos ja qualificats prèviament com a abusius per l'Administració, i on s'hagi donat reiteració.

TAMBÉ S'AMPLIEN ELS TERMINIS D'INSPECCIÓ.

En un altre bloc de mesures per augmentar la seguretat jurídica de les normes tributàries, es fixen nous terminis per al procediment d'inspecció, estenent l'actual (12 mesos prorrogables per altres 12) fins a un període més ampli de 18 mesos, amb caràcter general, i al seu torn es limiten les causes de suspensió del còmput i s'eliminen les dilacions no imputables a l'Administració.

D'altra banda, s'aproven mesures per agilitar l'actuació dels tribunals econòmic-administratius i reduir la litigiositat, promovent la utilització de mitjans electrònics a totes les fases del procediment.

Finalment, per reduir la conflictivitat s'amplia la facultat dels òrgans de l'Administració tributària per dictar disposicions interpretatives o aclaridores amb caràcter vinculant.

També es preveu el desenvolupament reglamentari de les obligacions formals necessàries per fer efectiu el Projecte SII (Subministrament Immediat d'Informació), que començarà a funcionar l'1 de gener del 2017 i que implantarà un nou sistema de gestió de l'IVA basat en la informació en temps real de les transaccions comercials.

Així, després de cada facturació, els contribuents enviaran a l'Agència Tributària el detall de les factures emeses i rebudes, de tal manera que els llibres registre s'aniran formant amb cadascun dels enviaments del detall de les operacions realitzades, el que permetrà a Hisenda elaborar dades fiscals del contribuent a efectes de l'IVA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés