Publicat 24/10/2014 17:56

L'Estat acorda recórrer davant del TC els dos decrets de les Canàries per a la consulta sobre les prospeccions

Soraya Santamaría
EUROPA PRESS

Santamaría diu a la Comunitat Autònoma que "no hi ha capacitat de negociació" perquè les competències de cada part les estableix la llei

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha informat aquest divendres que el Consell de Ministres ha acordat recórrer davant del Tribunal Constitucional (TC) els dos decrets de l'executiu de les Canàries a través dels quals es pretén fer una consulta a aquesta comunitat per saber si els ciutadans accepten o no les prospeccions de petroli davant de les costes de Lanzarote i Fuerteventura.

Sáenz de Santamaría ha indicat en roda de premsa que el Govern espanyol ja ha rebut sengles dictàmens del Consell d'Estat favorables als recursos d'inconstitucionalitat. Segons ha explicat, les dues impugnacions es plantegen amb invocació de l'Article 161.2 de la Constitució, que permet que es produeixi la suspensió automàtica dels preceptes que es recorren des del moment de l'admissió per part del TC, així com les actuacions de preparació de la convocatòria.

El Govern espanyol va sol·licitar informe urgent al Consell d'Estat el passat dia 10 d'octubre i l'òrgan consultiu ha aprovat el seu dictamen aquest dijous. En concret, li ha demanat opinió sobre un decret del 25 de setembre, que conté el reglament per fer consultes ciutadanes "en assumptes d'interès general de competència de les comunitats".

Pel que fa a l'altre decret, del 2 d'octubre, posa data i contingut a la consulta sobre prospeccions, que serà el 23 de novembre i es plantejarà la següent pregunta: "Creu vostè que Canàries ha de canviar el seu model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli?".

La vicepresidenta no ha precisat quan es registraran els recursos davant del Tribunal Constitucional ja que és una cosa que correspon fer a l'Advocacia de l'Estat, però ha dit que la sol·licitud del Consell de Ministres al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, perquè s'impugnin els decrets ja està signada.

ARGUMENTS EN CONTRA

El Govern estatal entén que les qualificades com consultes ciutadanes mitjançant pregunta directa "constitueixen materialment un autèntic referèndum", al preveure una consulta al cos electoral "a través d'un verdader procediment electoral", i insisteix que la potestat de regulació i autorització de referèndums correspon "exclusivament a l'Estat, d'acord amb els articles 23, 81, 92 i 149.1.32a de la Constitució Espanyola".

A més, indica que aquesta regulació està recollida a la Llei Orgànica 2/1980, de 18 de gener, sobre regulació de les diferents modalitats de referèndum, i a la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, del Règim Electoral General.

En aquest cas, s'impugna la regulació de les preguntes directes recollida en els Capítols I (article 4) i III (articles 9 a 26) del Reglament, aprovat per l'article únic del decret del 25 de setembre, així com les Disposicions derogatòria i finals de l'esmentat decret, quan es refereixin a les preguntes directes regulades en els citats Capítols I i III.

D'altra banda, respecte a la pregunta feta, l'executiu apunta que s'ha de tenir en compte que la competència en matèria energètica correspon a l'Estat en virtut de les regles 13a i 25a de l'article 149.1 de la Carta Magna, "sense que la competència de les Canàries sobre règim energètic arribi al mar territorial", citant en aquest punt una sentència del Tribunal Constitucional de 2013.

Recalca alhora que, com també ha posat de manifest el Tribunal Constitucional, (Sentència 87/2011), "en cap cas podria la Comunitat Autònoma convocar una consulta sobre matèries que no són de la seva competència".

Sáenz de Santamaría ha afirmat que el Govern central respecta l'autonomia de la Comunitat de les Canàries, que, "en el marc de les seves competències, pot prendre les decisions que estimi oportunes".

Però en el cas de la consulta convocada per al 23 de novembre "estem parlant d'un referèndum que ha d'autoritzar l'Estat i de l'exercici d'una competència" --en matèria energètica-- "que la Constitució atribueix a l'Estat", ha subratllat. "Sobre aquestes competències no hi ha capacitat de negociació", ha recalcat la vicepresidenta, que ha afegit que "una altra qüestió és no respectar el marc competencial".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés