Espera que l'estalvi es transformi en un consum privat de 3.500 milions el 2021
BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -
El consum privat fruit de l'estalvi, el turisme estranger i els fons europeus Next Generation EU marcaran el ritme de recuperació de la crisi derivada de la pandmia.
Aquesta és la principal conclusió de la 'Memria Econmica de Catalunya 2020' de la Cambra de Barcelona, segons ha assenyalat la presidenta, Mnica Roca, en la seva presentació aquest divendres.
L'acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragons, que ha dit que la innovació és un dels instruments més destacats a l'hora de crear una recuperació transformadora i que les institucions hauran de batallar no tan sols pel volum econmic sinó també pel valor afegit en les seves accions per a un benestar més gran de la ciutadania.
Segons l'estudi, l'estalvi acumulat durant el 2020 a Catalunya va augmentar en 11.000 milions d'euros fins a arribar al mxim histric de 22.000 milions, i s'espera que aix comporti un flux d'estalvi cap al consum privat de 3.500 milions el 2021.
Pel que fa a la recuperació del turisme estranger al territori, la Cambra de Barcelona ha calculat que suposar un impuls extra en l'economia el 2021 de 7.000 milions en comparació amb l'any anterior.
L'estudi també assenyala que l'impacte de la covid-19 "s'ha concentrat particularment en l'hostaleria, el lleure, el comer i el transport", a les rees geogrfiques amb més turisme estranger, en les empreses de menys grandria i en els joves, dones i contractes temporals.
La pandmia ha accelerat la contractació de personal amb més qualificació --les ocupacions tcniques passen a representar el 37,3% del total-- "la qual cosa destaca el símptoma que les empreses aposten cada vegada més pel talent com una condició indispensable per augmentar la productivitat".
TRANSFORMACIÓ DIGITAL
La directora de la memria, Carme Poveda, ha expressat que una cosa que també ha accelerat la crisi és la transformació digital de les empreses, tenint en compte que el 35% de les companyies diuen que arran de la covid-19 han augmentat la seva transformació tecnolgica, "el 92% han implantat el teletreball i el 33% s'han iniciat en el mrqueting digital".
Roca també ha destacat que la crisi de la covid-19 ha desplomat el producte interior brut (PIB) catal un 11,5% el 2020, "la qual cosa suposa la caiguda més intensa dels principals pasos europeus i gairebé el doble del conjunt de la zona euro del 6,6%".
El president del Consell de Cambres, Jaume Fbrega, ha instat a crear una llei de cambres actualitzada "per impulsar la collaboració públic-privada i oferir suport als empresaris".
L'EMPRESA CATALANA
Sobre l''Informe anual de l'empresa catalana' (IAEC), el catedrtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Oriol Amat, ha explicat que la caiguda econmica ha repercutit en les empreses el 2020 amb una caiguda de les vendes d'un 12%, de l'activitat exportadora del 15% i del teixit empresarial del 8%, mentre que les empreses han perdut un 4% de l'ocupació.
Segons ha explicat Amat, entre les conclusions de l'informe també hi ha que "l'estructura financera de les empreses catalanes és slida malgrat el context de crisi" i que falta més inversió en investigació i desenvolupament (R+D) i en internacionalització.