Actualitzat 26/03/2018 19:39

L'esquerra postcomunista alemanya demana abordar al Parlament la situació de Puigdemont

BERLÍN 26 març (DPA/EP) -

El partit de l'oposició alemanya Die Linke (L'Esquerra) ha demanat aquest dilluns la convocatòria de la Comissió d'Assumptes Jurídics i de la Comissió d'Afers exteriors del Parlament alemany per abordar la situació de l'expresident català Carles Puigdemont, detingut diumenge passat en territori alemany.

La formació postcomunista va sol·licitar que aquests òrgans es reuneixin al més aviat possible en les respectives sessions extraordinàries. "Que un tribunal d'Schleswig-Holstein decideixi el futur de Catalunya és una broma", ha afirmat el portaveu del grup parlamentari de l'Esquerra, Dietmar Bartsch. "El debat sobre l'estatus de Catalunya és polític, no jurídic, i ha de dur-se a terme a Espanya amb ajuda de la Unió Europea i en cap altre lloc", ha afegit.

La Comissió d'Assumptes Jurídics del Bundestag alemany té entre les seves funcions examinar la legalitat de les lleis en matèria de dret penal i civil, així com en qüestions de dret processal. Per la seva banda, el Comitè d'Afers exteriors assessora i acompanya al Govern alemany en qüestions de política exterior de caràcter altament sensible. Normalment, aquest òrgan delibera a porta tancada.

L'Esquerra exigeix moviments per part dels polítics alemanys, mentre que el Govern d'Angela Merkel de moment ha optat per desvincular-se de l'arrest del polític català al·legant que es tracta d'un assumpte merament jurídic.

L'Esquerra té 69 diputats al Parlament, format per 709 escons. El Govern de Gran Coalició de Merkel compta amb el suport de conservadors i socialdemòcrates, que sumen 399 escons. La principal formació de l'oposició és la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD, 92 escons), seguida dels liberal-demòcrates (80 escons).

Puigdemont va ser detingut el matí de diumenge passat a una gasolinera de l'autopista A7 després d'entrar en territori alemany des de Dinamarca per la frontera nord en resposta a una ordre de captura europea activada pel Tribunal Suprem espanyol.