Publicat 31/1/2019 19:58:28CET

Lesmes: si Torra sol·licita assistir al judici tindrà un tracte preferent "com qualsevol autoritat espanyola"

- EUROPA PRESS - Archivo

El TS s'organitza per donar la màxima transparència i assegurar la "dignitat dels acusats" en una vista amb 600 periodistes

MADRID, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

El Tribunal Suprem s'ha organitzat per dotar de la "màxima transparència" i publicitat el judici pel procés independentista i que començarà a celebrar-se durant els propers dies, i comptarà amb la presència a la sala de vistes de representació institucional, com la ja sol·licitada i aprovada del Parlament Basc.

No consta que ho hagi sol·licitat el president de la Generalitat, Quim Torra, ni el vicepresident, Pere Aragonès, encara que si ho fan comptaran amb la deguda deferència "com qualsevol autoritat pública espanyola". És a dir, si Torra sol·licita acudir com a president el rebrà el president de l'alt tribunal, se l'acompanyarà a la Sala i se li donarà un seient preferent.

Així ho ha assenyalat el president del Tribunal Suprem, Carlos Lemes, durant una trobada informal amb periodistes de cara a l'inici de la vista, per la qual encara no hi ha cap data concreta però per la qual ja hi ha acreditats 600 periodistes de 150 mitjans de comunicació, mig centenar dels quals són estrangers. Els més interessats són els alemanys i els francesos seguits dels holandesos i els suïssos, encara que també han demanat ser-hi presents diversos periodistes d'EUA, Rússia i la Xina.

Lesmes reconeix que el judici és una "oportunitat excel·lent" per posar en clar la "qualitat de la justícia espanyola" davant dels qui diuen el contrari i en aquest sentit ha transmès als periodistes l'esforç organitzatiu que s'ha desplegat a l'alt tribunal per donar la màxima transparència a la vista. "La voluntat del tribunal és que es respecti al màxim la dignitat dels acusats", ha afegit en la trobada, en la qual ha estat acompanyat del vicepresident de l'òrgan, Ángel Juanes.

"Som conscients del repte", ha dit, per afegir que aquest és el moment per donar a conèixer la "qualitat del nostre estat de dret, del nostre tribunal suprem i de la nostra democràcia".

Davant dels qui li han suggerit que el Tribunal Suprem faci algun tipus de campanya per defensar la seva imatge de cara a l'inici d'aquesta vista, Lesmes respon: "La millor publicitat és la transparència del judici", que se celebrarà en sessions de matí i tarda de dimarts a dijous.

Quan li han preguntat que passarà si algun dels assistents porta llaços grocs, Lesmes ha assenyalat que la decisió sobre aquest tipus d'incidències correspon al tribunal enjudiciador, que té l'atribució de l'anomenada "policia d'estrades".

PRESOS I OBSERVADORS

Les qüestions del trasllat dels presos --els set homes des de la presó de Soto del Real i les dues dones des de la d'Alcalá-Meco-- depenen de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat si bé Lesmes ha indicat que es farà de la mateixa manera que es va fer quan van haver-hi les declaracions durant la instrucció. Com que el Suprem no té instal·lacions per a ells, aniran des de les presons als calabossos de l'Audiència Nacional, que es troba a pocs metres, i d'allà a l'alt tribunal.

La voluntat del tribunal és que es respecti al màxim la dignitat dels acusats i per això es tractarà que el trajecte fins a la sala de vistes sigui el més curt possible i que transcorri per llocs en els quals els acusats i sobre tots els presos no coincideixin amb molta gent. Al Suprem no se celebren judicis encara que hi treballen centenars de funcionaris.

Durant els recessos, els acusats presos seran traslladats a la sala "rotonda" que se situa un pis per sota de la de la vista, on podran veure's amb els seus advocats i dinaran durant el descans de migdia.

Pel que fa a l'assistència d'observadors internacionals, la seva presència a la sala de vistes --que compta amb un centenar de seients-- depèn igualment del que decideixin els set magistrats que han d'enjudiciar el cas, si bé Lesmes ha assenyalat que el judici és públic i que els observadors són per quan existeix certa opacitat o dubtes sobre el desenvolupament d'un procediment. En ser el judici retransmès en directe, "qui ho vulgui el podrà mirar", ha incidit.

Durant la seva trobada amb els informadors Lesmes ha destacat l'"enorme celeritat" amb la qual la Sala Penal ha instruït i portat a judici aquest assumpte, en 14 mesos des que es va registrar la querella de la Fiscalia el 30 d'octubre del 2017.

No es tracta del primer macroprocés que se celebra a Espanya --existeixen els precedents propers del 11M, en el qual va haver-hi més mitjans estrangers acreditats que en el cas actual, la Gürtel, i el cas Nóos--, encara que per al Suprem, que no es dedica normalment a enjudiciar, es tracta de tot un "repte organitzatiu".

Ha assenyalat a més que el Suprem té capacitat per fer una traducció tant simultània com successiva de les declaracions dels acusats si aquests volen declarar en català --tal com han sol·licitat les defenses--, si bé la determinació d'aquesta circumstància correspon igualment al tribunal enjuiciador.

Quan se li ha preguntat per la possibilitat que el judici se suspengui durant la propera campanya de les municipals, autonòmiques i europees --és la tradició d'aquest òrgan no interferir en processos electorals--, ha respost que igualment això depèn dels magistrats de la Sala.

EL JUDICI, EN 'STREAMING' AL WEB DEL CGPJ

Els periodistes comptaran amb tres grans espais per treballar, a la biblioteca del Tribunal Suprem i a una altra sala denominada "de l'aspirina" a la qual dóna nom una enorme taula circular. El senyal del judici s'oferirà de manera íntegra per TVE i, com a novetat, podrà seguir-se per 'streaming' a través de la web del CGPJ www.poderjudicial.es, que també donarà accés a totes les resolucions dictades durant aquest procediment des que va començar a instruir-se.

Els divendres també es podrà tenir accés a través d'aquesta web a la previsió de testimonis de la setmana següent i a altres dades, com les biografies dels membres del tribunal. Al tribunal els informadors tindran les portes obertes de 8 a 21 hores, per la qual cosa s'han organitzat torns extra de seguretat i serveis de neteja.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.