Actualitzat 25/5/2020 14:16:59 +00:00 CET

Lesmes remet a Batet el suplicatori perquè el TS pugui procedir contra Borràs

El presidente del Consejo General del Poder Judicial y del Tribunal Supremo (CGPJ), Carlos Lesmes durante el pleno del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ), en Pontevedra/Galicia (España), a 30 de enero de 2020.
Beatriz Ciscar - Europa Press

MADRID, 25 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha remès aquest dilluns a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la comunicació cursada divendres passat pel president de la Sala penal d'aquest tribunal que eleva sulicatori en relació amb la diputada de JxCat Laura Borràs, "a fi de que se li doni el tràmit que correspongui en aquesta Cambra". Es demana permís per investigar-la per un total de 4 delictes relacionats amb uns contractes que va adjudicar durant l'etapa en la qual va ser directora de la Institució dels Lletres Catalans (ILC).

La comunicació de Lesmes s'acompanya de l'exposició raonada de l'instructor de la causa al TS, on s'esmenten els fets objecte de la causa que podrien ser constitutius dels delictes de prevaricació, frau a l'Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental, ha informat l'alt tribunal.

Segons la instrucció realitzada, les irregularitats apareixen en 18 contractes d'aquesta organització, per valor de 259.863 euros, que van ser adjudicats al seu amic Isaías Herrero, també investigat per l'alt tribunal. No obstant això, l'instructor detalla que la presumpta malversació està encara per quantificar.

L'exposició ha estat redactada per l'instructor de la causa al TS, el magistrat Eduardo Porres, que és qui ha instat el suplicatori. Aquest jutge va citar pel passat 14 de febrer a Laura Borràs per prestar declaració voluntària, en qualitat d'investigada en la causa, tal com la Llei li permet, però la diputada va optar per no anar-hi.

Després d'analitzar de forma detallada tota la instrucció, Porres conclou que Borràs tenia la condició d'autoritat i "va actuar abusant de les funcions que legalment tenia encomanades".

Així, considera que va cometre prevaricació en dictar resolucions amb "omissió injustificada dels tràmits essencials del procediment administratiu". A falta de la declaració de Borràs, el jutge considera que aquesta actuació "manca de tota explicació jurídica i evidencia l'exclusiva voluntat d'afavorir els interessos" del seu amic Hererro, ocasionant amb això un resultat materialment injust. Igualment, troba indicis de malversació --per un valor total que segons Porres encara no s'ha quantificat-- i de frau administratiu i també documental.

La investigació a la diputada de JxCat neix de la instrucció que va obrir un jutjat de Manresa (Barcelona) en 2017 contra Isaías Herrero per un presumpte delicte de falsificació de moneda a què després es van sumar falsedat documental i tràfic de drogues. En el marc d'aquesta causa, els investigadors van analitzar les converses telefòniques de l'"amic" de Borràs sobre la preparació d'unes factures.

El jutjat de Manresa finalment es va inhibir a favor del Jutjat d'Instrucció número 9 de Barcelona, on va continuar la investigació i es va confirmar el "modus operandi seguit en el període 2014-2017 consistent a dividir-la contractació del servei en contracte menors de menys de 2018", segons la resolució. Va ser aquest tribunal el que va elevar la causa al TS donada la condició d'aforada de Borràs com a diputada al Congrés.

La prova clau es va trobar en una cadena de correus electrònics enviats en 2013 i 2014 en els quals Borràs assenyala de "forma molt explícita" a Herrero com havia de procedir. A més, els investigadors van constatar que una de les empreses que van licitar per aconseguir un dels contractes presumptament irregulars, Lab Hermeneia, havia estat creada amb anterioritat per la diputada catalana, encara que finalment l'adjudicació va ser per una de les empreses d'Hererro, que va presentar un pressupost de 100 euros menys.