Actualitzat 08/09/2015 13:44

Lesmes: "Al marge de la Llei no hi ha llibertat ni democràcia només miratges i frustració"

Defensa la "plena independència" judicial i avisa de "crítiques interessades"

   MADRID, 8 Set. (EUROPA PRESS) -

  El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha advertit aquest dimarts durant l'acte d'obertura de l'any judicial que "al marge de la Llei" no hi ha llibertat ni tampoc democràcia, només "miratges" i, en definitiva, "frustració", en al·lusió, tot i que sense citar-lo, al procés sobiranista de Catalunya.

   Així s'ha pronunciat Lesmes a l'acte d'obertura dels tribunals celebrada al saló de Plens del Tribunal Suprem, davant de la presència del ministre de Justícia, Rafael Catalá; la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal; la cúpula de la Carrera judicial i fiscal; autoritats com els presidents del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Consell d'Estat, el Senat o la Defensora del Poble; i polítics com el líder del PSOE Pedro Sánchez i els portaveus de Justícia dels grups parlamentaris.

   "Al marge de la Llei no hi ha llibertat, no hi ha democràcia, només miratges i, en definitiva, frustració", ha sentenciat el màxim responsable del Suprem, que ha avisat que la "ruptura unilateral" dels valors de convivència forjats entre tots des del consens, suposa traspassar els límits de l'"honestedat democràtica", que és consubstancial a l'Estat de Dret.

ANTEPOSAR EL "DESIGNI PARTICULAR"

   Segons la seva opinió, cap poder públic pot anteposar en la resolució dels conflictes el seu "designi particular, per molt just que pugui semblar", sobre aquelles solucions que són expressió de la voluntat de la majoria plasmada a la Llei. "La Llei, només des de la Llei es canvia", ha rematat, dies abans de la cita electoral convocada a Catalunya d'una eventual declaració d'independència.

   El president de l'òrgan de govern dels jutges ha aprofitat la seva intervenció per defensar la "plena independència" dels magistrats que investiguen casos de corrupció, i ha advertit que les "crítiques interessades no aconseguiran debilitar-la, ni corrompre la confiança dels ciutadans en les institucions judicials".

   Lesmes ha fet aquesta reflexió després que el president de la Generalitat, Artur Mas, titllés de muntatge el cas de les presumptes comissions del 3% atribuïdes a CDC, i que algunes veus qüestionin la instrucció del 'cas dels ERO' a Andalusia o la dels magistrats de l'Audiència Nacional cridats a jutjar la primera època d'activitats de la xarxa 'Gürtel' i la presumpta caixa B del Partit Popular.

   "Els jutges espanyols som conscients que combatre la corrupció suposa lliurar una verdadera batalla en post de l'Estat de Dret sense treva ni ambigüitats i amb tota la força i el vigor que ens transmeten els ciutadans davant d'una situació que només pot qualificar-se de degradació de la vida pública", ha ressaltat Lesmes.

RESPOSTES AL DRAMA DELS REFUGIATS

   La crisi dels refugiats també ha estat abordada pel president de l'Alt Tribunal, qui ha destacat que la "defensa de la Llei exigeix respostes responsables" davant d'aquest drama i el de la immigració, i apostar per l'eficiència en la lluita contra la violència de gènere, la protecció de la infància i, en general, una "extraordinària fermesa" davant d'una criminalitat que "no coneix fronteres i que trunca la vida i l'esperança de milers de persones".

   Pel que fa als nivells de litigis, Lesmes ha posat de relleu el "lleu" repunt de l'1% registrat el 2014, després de quatre anys en descens. Amb una mesura de 185 assumptes per cada 1.000 habitants, Espanya continua tenint una de les taxes més altes de la Unió Europea i l'exercici passat va experimentar un increment del 10,5% a l'ordre Civil, del 8,25% al Contenciós Administratiu o del 20% a la Sala Quarta del Suprem.

   En aquest context, Lesmes ha advertit que els jutjats suporten "càrregues excessives" de feina i ha posat com a exemple que el 96% dels jutjats de Primera Instància supera "àmpliament" les càrregues establertes per a aquests òrgans. Segons ha precisat, el nombre d'assumptes pendents s'ha reduït un 3,5%; la taxa de congestió, un 0,9%, i la "celeritat i qualitat no són conceptes antagònics".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés