Actualitzat 08/04/2015 15:32

L'esborrany de llei electoral impedeix a un diputat ser senador i abaixa el sou si té una altra feina

Ponencia de una ley electoral de Catalunya en el Parlament
Foto: EUROPA PRESS

Preveuen tancar la ponència dimarts i portar el text al ple abans de maig

BARCELONA, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

La proposta de llei electoral que redacten els partits en ponència conjunta al Parlament preveu que els diputats autonòmics no puguin ser al mateix temps senadors, i una rebaixa salarial als parlamentaris que compatibilitzin el càrrec amb altres llocs de feina remunerats.

   Fonts parlamentàries han explicat que la ponència ha inclòs les dues propostes en el text que s'elevarà al ple del Parlament per a la seva admissió a tràmit; després el text ja es podrà abordar en comissió, i acabarà tornant al ple per a la seva aprovació definitiva.

   Per tant, tota la redacció pot canviar en el debat posterior al de l'actual ponència, quan es treballi la llei en comissió i es busquin després els 90 suports necessaris per a la seva aprovació definitiva al ple.

INCOMPATIBILITATS

   El règim d'incompatibilitats del diputat és un dels aspectes que més debat ha suscitat en la ponència, però finalment s'ha optat perquè els parlamentaris no puguin ser senadors --ara només ho és Alicia Sánchez-Camacho (PP)--, tot i que sí alcaldes.

   Aquest primer text també inclourà que els candidats que es presentin a les eleccions estiguin censats en la circumscripció per la qual presenten, impedint així els 'paracaigudistes' --els candidats que els partits porten d'altres demarcacions per poder completar llistes en tot el territori--.

   La norma preveu que els diputats amb tasques remunerades fora del Parlament i que no tinguin dedicació exclusiva cobrin menys sou de la Cambra catalana, en un percentatge que fixi més endavant el reglament del Parlament.

   El text de la ponència --que es tancarà dimarts amb els apartats de procediment electoral i subvencions-- preveu també altres aspectes que ja s'havien anat perfilant en anteriors reunions, com l'enviament únic de propaganda electoral, la revisió dels blocs electorals perquè es prioritzi l'"interès informatiu" i la composició de la Sindicatura Electoral.

   Sobre aquesta sindicatura, la proposta amb més suports ara com ara és que la componguin tres acadèmics i tres magistrats, i que un d'aquests tres magistrats --elegits per sorteig entre la judicatura-- sigui president i tingui vot de qualitat per inclinar la balança en cas d'empat.

SISTEMA ELECTORAL

   Segueix sense haver-hi acord en el sistema electoral: els grups han optat per elevar la norma al debat a la totalitat aquest abril per intentar tirar-la endavant abans que acabi la legislatura, ja sigui amb un nou sistema electoral o amb una adaptació de l'actual que inclogui algun retoc.

   Aquesta és la tesi que ara com ara veuen més pròxima CiU, ERC i ICV-EUiA, que tenen un principi d'acord per elevar la llei al ple en qualsevol cas a final del curs, i veuen com a possible solució defensar un sistema electoral idèntic a l'actual --la Llei Orgànica de Règim Electoral General-- però amb la incorporació de llistes desbloquejades.

   Tot i això, aquests tres grups només sumen 84 diputats, per la qual cosa els faltarien 6 per arribar a la majoria de dos terços que requereix l'aprovació de la llei electoral: és un suport que aspiren a aconseguir en les setmanes següents a la superació del debat a la totalitat a final d'abril, en què n'hi ha prou amb obtenir la majoria simple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés