Publicat 29/05/2019 17:26

Les vendes del sector tèxtil cauen un 2,27% el 2018 i trenquen una dinàmica positiva de quatre anys

Tiendas De Ropa, Comercio Textil
EUROPA PRESS - Archivo

Es van destruir més de 1.700 ocupacions pel tancament de 685 punts de venda

MADRID, 29 Maig (EUROPA PRESS)

La facturació del sector txtil a Espanya va caure un 2,27% el 2018, fins als 17.686 milions d'euros, amb el que trenca la dinmica positiva de creixement dels darrers quatre anys i se situa en els nivells del 1997, segons es desprn de les dades de l'informe anual 'El comer txtil en xifres', realitzat per Acotex.

"Ha estat un any complicat, on han caigut els ingressos i que s'ha vist penalitzat pel descens de les vendes dels cinc primers mesos del 2018, a més d'haver tingut una campanya de Nadal complicada. No hem tingut creixements espectaculars en els darrers anys, perqu vam tenir una caiguda important en l'inici de la crisi i no hem aconseguit recuperar-nos del tot", ha explicat el president d'Acotex, Eduardo Zamácola, durant la presentació de l'informe.

En concret, Zamácola ha precisat que la passada temporada d'estiu va ser "catastrfica", a causa de la climatologia, a més va ser un any en el qual van influir temes conjunturals com ara, les vagues de taxis a Madrid i Barcelona, que "va afectar molt al consum" o la incertesa política i econmica, que "no anima a anar comprar".

Per regions, la Comunitat de Madrid i Andalusia van ser les que van aconseguir major quota de facturació (16,24% i 16,24%, respectivament), mentre que Catalunya ocupa la tercera plaa. Ceuta i Melilla, La Rioja i Cantbria continuen sent les comunitats autnomes amb menor quota de vendes.

La caiguda en les vendes de la indústria txtil espanyola ha vingut acompanyada per prdua d'ocupació. El 2018 existien a Espanya un total de 61.313 botigues de roba que van generar un total de 198.882 ocupacions, la qual cosa suposa 1.730 menys que l'exercici anterior, un descens que es deu al tancament de 685 punts de venda al llarg de l'exercici.

Respecte a les vendes del sector per formats comercials, les cadenes especialitzades lideren la classificació amb un 33,9%, seguides per hipermercats i supermercats (25,1%), botigues multimarca, amb un 17,4%, mentre que els 'factory' i 'outlet' es mantenen en el 15%, i els grans magatzems compten amb el 8,5%.

Durant el passat any, les famílies espanyoles van gastar en roba una mitjana de 1.218 euros, la qual cosa suposa un 2,79% menys que el 2017, amb una despesa mitjana per persona de 446,12 euros.

Els madrilenys, seguits dels ciutadans de les balears, són els que més inverteixen en moda amb despeses de 547,43 euros i 538,43 euros, respectivament, seguits dels bascos, que ocupen el tercer lloc, mentre que extremenys, gallecs i andalusos són els que menys inverteixen.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés