Publicat 28/5/2020 10:27:11 +02:00CET

Les vendes del comerç minorista registren una caiguda històrica del 31,5% a l'abril

Variació anual de les vendes del comerç minorista a Espanya fins l'abril del 2020 (INE)
EPDATA

MADRID, 28 maig (EUROPA PRESS) -

El comerç minorista va registrar un descens històric de les vendes del 31,5% a l'abril en relació amb el mateix mes del 2019 per l'impacte de la crisi sanitària, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que calcula que prop d'un 46% de les empreses va tancar al públic.

Amb aquesta caiguda, la pitjor de tota la sèrie històrica, les vendes del comerç minorista encadenen dos mesos consecutius de reculades després d'enfonsar-se al març més d'un 14%.

Amb els efectes estacionals i de calendari eliminats, la facturació del comerç minorista va caure un 31,6% a l'abril, més del doble del que va retrocedir al març (-14,2%).

L'ocupació va baixar un 2% durant el quart mes de l'any en comparació amb el mateix mes del 2019 i la caiguda del 0,4% del mes de març.

L'INE assenyala que l'efecte de l'estat d'alarma sobre el comerç minorista s'ha atenuat per la possibilitat de les empreses d'acollir-se als expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

En taxa mensual (abril sobre març) i amb l'efecte estacional i de calendari eliminat, les vendes del comerç minorista es van enfonsar un 20,4%, més del que van caure al març (-15,5%).

La declaració de l'estat d'alarma va obligar els locals i establiments minoristes a tancar al públic, a excepció dels establiments comercials declarats o considerats essencials.

Segons l'INE, això ha propiciat que les vendes de les empreses al detall per correu o internet augmentessin un 52,9% a l'abril en relació amb el mateix mes de l'any anterior.