Volen passar dels 7 membres de mitjana als 13
BARCELONA, 12 set. (EUROPA PRESS) -
Les start-ups d'Espanya i Portugal recorren a les plataformes de programari i a la intel·ligència artificial (IA) com a principals tecnologies per desenvolupar els seus serveis, segons un informe de CaixaBank i l'Iese Business School.
Han analitzat la situació, l'evolució i les perspectives de més de mil empreses participants en els 17 Premis EmprendeXXI, detalla l'entitat en un comunicat d'aquest dijous.
Així, les empreses de programari constitueixen el 32% del total, mentre que les d'IA són el 15% i les d'anàlisis de dades, un 9%, per la qual cosa CaixaBank ha afirmat que l'ecosistema emprenedor espanyol està experimentant un "creixement rellevant" en l'adopció i el desenvolupament de tecnologies avançades.
L'entitat ha subratllat que l'anàlisi i l'aplicació de les dades és "un pilar essencial per a la competitivitat", i ha augurat que el coneixement i la innovació seran protagonistes en el futur econòmic.
"Aquesta forta orientació cap a la tecnologia ha incrementat la qualitat de les empreses i ha fomentat més diversitat territorial", ha conclòs CaixaBank.
CONCENTRACIÓ "LLEU" DE TALENT A CATALUNYA
Catalunya ha mostrat una "lleu" concentració de talent (17%), que també té presència a Madrid (16%), la Comunitat Valenciana (10%) i Andalusia (9%), si bé l'informe ha detectat que estan sorgint nous centres a ciutats com Bilbao i Màlaga.
Hi ha una "especialització tecnològica": a Catalunya predominen les tecnologies blockchain, mentre que les d'IA tenen una forta presència a Madrid, i a València predominen les companyies amb tecnologia blockchain.
CaixaBank ha xifrat en uns 13.489 els llocs de feina que es podrien crear el 2024 en start-ups tecnològiques, ja que avui dia tenen una mitjana de set membres i "l'expectativa de gairebé duplicar la mitjana" i arribar als 13.
La proporció de dones fundadores s'ha mantingut en un 27%, i la seva presència és "forta" en companyies especialitzades en tecnologies emergents, com la realitat estesa i l'augmentada.
CATALUNYA ENCAPÇALA EL FINANÇAMENT
Respecte a l'any anterior, el finançament mitjà a les empreses per a tecnologia ha augmentat un 11%, fins als 575.000 euros, i un 14% de les companyies analitzades ha rebut un milió d'euros o més.
Els fons provenen de capital propi --que ha pujat del 57% al 70%--, de 'business angels' --que han incrementat la seva presència del 12% del 2023 al 23%--, i d'acceleradores i incubadores.
Catalunya ha encapçalat la llista de comunitats en atracció territorial, amb una mitjana d'1,1 milions d'euros, seguida pel País Basc (1,05 milions) i Madrid (764.494 euros).
PER SECTORS
L'informe també recull una "correlació" entre tecnologies i sectors, ja que la IA està predominantment aplicada al de l'educació (30,2%) i la salut (26%), mentre que les plataformes de programari predominen en els sectors socials (39,4%) i el comerç digital (64,8%).
Ara bé, les tecnologies mostren una "gran versatilitat" per la seva presència en diversos àmbits: les empreses de programari analitzades se situen en el 95% de les empreses, les d'IA en el 76% i, les d'anàlisis de dades, en el 73%.