Publicat 01/01/2014 15:09

Les pimes podran acollir-se a l'IVA de caixa i aplicar-se nous avantatges fiscals

Els assalariats seguiran pagant el recàrrec addicional de l'IRPF i les grans empreses comptaran amb menys deduccions

MADRID, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

Les empreses i autònoms podran acollir-se a l'IVA de caixa des d'aquest dimecres, la principal novetat fiscal de l'any 2014, en espera de que el Govern espanyol aprovi durant el primer semestre l'anunciada reforma fiscal, que entrarà en vigor de manera escalonada entre 2014 i 2017.

Així, pimes i autònoms, a partir d'avui, podran ajornar el pagament de l'impost fins que es cobri la factura, mesura inclosa a la nova Llei d'Emprenedors i que, segons els seus càlculs, pot beneficiar a 1,3 milions d'autònoms i 1 milió de pimes.

Amb això, se substitueix el tradicional criteri d'esdevinc, normalment vinculat a la facturació, pel de cobrament efectiu.

Aquest instrument, de caràcter voluntari, permetrà dotar de liquiditat a les pimes i autònoms amb un volum de negoci inferior a 2 milions d'euros, que són els que podran acollir-se a aquesta mesura, però també comportarà noves obligacions d'informació per tallar el frau fiscal, com afegir en els llibres registre les dates de cobrament i pagament de les factures i els mitjans usats.

Tot i que el nou règim entra en vigor aquest dimecres, les empreses que vulguin acollir-se al mateix tenen de termini fins al 31 de març de 2014, respecte del 31 de desembre previst inicialment.

Així, disposaran de més temps per adaptar les seves aplicacions informàtiques al nou sistema. Una vegada que hagin optat per ell, els vincularà per un període de tres anys.

Per la seva banda, les empreses que contractin amb pimes i autònoms subjectes a l'IVA de caixa no podran aplicar-se la deducció d'aquest impost fins que hagin pagat la factura, el que, segons el Govern espanyol, suposa un incentiu perquè els clients avancin el pagament de les factures, tenint en compte que com més aviat ho facin, abans podran deduir l'IVA suportat.

NOUS AVANTATGES FISCALS

Juntament amb aquest nou règim, la Llei d'Emprenedors també preveu nous avantatges fiscals per a pimes i autònoms a partir de 2014, el que el Govern considera la primera part de la reforma fiscal que prepara.

En concret, les empreses amb una facturació inferior a 10 milions d'euros podran deduir-se fins a un 10% dels beneficis obtinguts en el període impositiu que es reinverteixin en l'activitat econòmica.

A més, es permet que les deduccions per R+D+I que puguin aplicar-se en un exercici puguin recuperar-se mitjançant un sistema de devolucions, que es començarà a aplicar ja en les despeses realitzats en 2013, podent-se començar a cobrar en 2015.

Alhora s'estableix un nou incentiu fiscal a l'IRPF (el 20% sobre una base màxima de 50.000 euros) a favor dels 'business angels' o de les persones interessades a aportar sol capital per a la començament d'una activitat o 'capital llavor'.

Però el 2014 no només porta bones notícies fiscals per a les empreses, autònoms o assalariats, tenint en compte que l'Estat ha aprovat també una llei de mesures de fiscalitat mediambiental i altres mesures tributàries, alguna d'elles ja en vigor i altres que comencen a funcionar a partir d'avui, amb la qual espera recaptar 4.690 milions d 'euros per les pujades impositives.

A més, a l'IRPF es manté el recàrrec extraordinari que ha aprovat el Govern espanyol en 2012.

IMPOST SOBRE GASOS FLUORATS

Així, des d'aquest dimecres comença a aplicar-se el nou Impost sobre els Gasos Fluorats d'Efecte Hivernacle que gravarà les emissions d'hidrocarburs halògens.

Entrarà en vigor de manera escalonada, de manera que en 2104 es tributarà pel 33%, en 2015 pel 66% i en 2016 pel 100%.

La norma també inclou a l'Impost de Societats l'eliminació de la deduïbilitat de les pèrdues per deteriorament de la cartera de valors o per rendes negatives obtingudes a l'estranger, el que permetrà a Hisenda recaptar 3.650 milions d'euros.

D'altra banda, la norma prorroga per a 2014 determinades mesures temporals que afecten l'Impost de Societats, com la incorporació de la base imposable del pagament fraccionat del 25% dels dividends i rendes exemptes, el pagament fraccionat mínim, la limitació de la deduïbilitat del fons de comerç o la limitació de la deduïbilitat dels actius intangibles de vida útil indefinida.

Amb elles, es pretén eixamplar les bases d'aquest impost, tenint en compte que actualment recapta poc tot i tenir tipus nominals alts, tenint en compte que el tipus que finalment paguen es redueix molta a causa de a les deduccions.

De fet, Hisenda indica que les grans empreses tributen a un tipus pròxim al 9%, tot i que el tipus nominal se situa al 30%.

Finalment, a partir de 2014 es fixa una exempció del 85% a l'impost a l'electricitat a sectors de consum intensiu i s'estableix un tipus reduït al de gas natural per a ús amb fins professionals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés