Publicat 22/01/2019 16:39CET

Les pimes industrials catalanes van millorar els resultats en un 19% el 2018, segons Pimec

Josep González i Modest Guinjoan
EUROPA PRESS

El 62% de les petites i mitjanes empreses enquestades preveuen que la seva activitat millorar el 2019

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

Les pimes industrials catalanes van millorar els seus resultats econmics en un 19% el 2018, ja que les vendes i les exportacions van seguir creixent, encara que a menor ritme que fa un any, mentre que per al 2019, la majoria de les empreses enquestades (62%) preveuen que la seva activitat augmentar.

És el que s'extreu de l'informe presentat aquest dimarts en roda de premsa pel president de Pimec, Josep González, i el director de l'Observatori de Pimec, Modest Guinjoan.

L'estudi recull l'evolució de les pimes industrials catalanes el 2018, i destaca un augment de l'ocupació del 2,6%, un increment de la inversió del 49% de les pimes i una diversificació de les vendes, ja que el mercat catal ha perdut quatre punts en benefici de l'exportació.

L'informe d'aquest any, que s'extreu d'una enquesta realitzada per Gesop a 400 empresaris, inclou dues preguntes més sobre la desacceleració econmica, a les quals només un 19% del teixit industrial catal ha respost que ha notat la ralentització de l'economia.

XIFRES POSITIVES

González i Guinjoan han valorat les xifres de l'informe de manera positiva perqu són millors del que esperaven i suposen la "consolidació de la recuperació del sector que es venia produint al llarg dels últims anys".

Segons l'informe, el 55% de les empreses ha incrementat les vendes, la qual cosa suposa un saldo de variacions del 34% el 2018, una xifra 10 punts percentuals inferior respecte a l'any passat, i Guinjoan ha estimat que el PIB industrial podria haver augmentat un 3%.

Preguntats pel risc que suposa la desacceleració de l'economia a nivell global, han posat de manifest la tendncia a la diversificació de les pimes, que han disminut la seva dependncia del mercat catal i han augmentat les vendes als mercats internacionals, especialment en aquells de fora de la Unió Europea.

El primer mercat ha estat Catalunya, amb un 44%, el segon la resta d'Espanya, amb un 25%, i l'estranger ha copat el 31% de les vendes: "És una estructura de mercats coherent amb el temps".

INVERSIONS I OCUPACIÓ

Quant a inversions, el 66% de les pimes han invertit el 2018, i d'aquestes un 64% han augmentat la seva inversió, la qual cosa significa que prcticament la meitat (49%) han invertit més que l'any anterior.

L'augment de la capacitat productiva ha estat l'objectiu que ha liderat les inversions, amb un 60%, seguit per la innovació de producte, amb un 42%, i l'augment de la productivitat (41%): "Són xifres positives perqu invertir per augmentar la capacitat productiva vol dir que hi ha la perspectiva de créixer".

En termes d'ocupació, els resultats han estat millors que l'any anterior, ja que un 47% del teixit industrial catal ha augmentat les plantilles, mentre que un 13% les han disminut, la qual cosa suposa un saldo positiu del 34%, que equival a un creixement del 9% respecte a l'any anterior.

"El 2018 ha estat un any normal, més aviat bo. Hi ha hagut una certa correcció de saldos que van ser molt positius el 2017, per el 2018 la creació d'ocupació és millor que el 2017", ha concls Guinjoan.

GONZÁLEZ: "MASSA INCERTESES"

El president de Pimec, Josep González, ha declarat estar molt satisfet amb els resultats tenint en compte el fet d'estar en un any amb "massa incerteses" i algunes opinions interessades sobre el camí de l'economia.

Ha assegurat que, com les xifres indiquen, les pimes catalanes no temen la desacceleració de l'economia mundial, ja que la majoria de les enquestades preveuen increments de les xifres de vendes, i ha afirmat que, en tot cas, hi hauria més preocupació per temes financers.

González també ha criticat que les grans corporacions paguen molt tard al teixit de pimes: "Penso que és molt difícil fer créixer la dimensió d'una pime si ha de cobrar a 200 dies. Estem en un país on hi ha aquesta incongruncia".

Els resultats obtinguts s'han ponderat pel valor afegit brut (VAB) de les empreses, seguint la distribució real per grandria, sector i territori.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés