Publicat 04/11/2021 11:41

Les pimes catalanes van aportar el 63% del PIB i el 69% de l'ocupació el 2019, segons Pimec

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el president de Pimec, Antoni Cañete, i el director de la Xarxa Comercial a Catalunya de Banc Sabadell, Enric Garcés
PIMEC

Ha presentat una eina interactiva per consultar les dades

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

Les pimes catalanes van aportar el 63% del PIB catal el 2019, a més del 68,6% de l'ocupació i el 62,7% del VAB, i van representar el 99,8% de les empreses a Catalunya, segons dades del 17 'Anuari de la pime catalana' de Pimec.

Ho ha explicat el seu president, Antoni Cañete, aquest dijous en un acte en el qual també han participat el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i el director de la Xarxa Comercial a Catalunya de Banc Sabadell, Enric Garcés.

Torrent ha destacat el valor de l'informe per analitzar l'efecte de les polítiques públiques en el teixit empresarial i ha valorat la resilincia que han demostrat les pimes durant la pandmia.

No obstant aix, ha avisat que "les pimes continuen sent vulnerables" i que per aix el Govern ha dut a terme polítiques palliatives per ajudar les empreses i polítiques de reactivació a través d'ajuts directes.

Ha assenyalat que el Govern ha de promoure "la transformació del model productiu que reclama la societat i que és necessria per ser competitius", és a dir, per fer-lo més digitalitzat i sostenible.

MÉS RECURSOS PROPIS

Cañete ha destacat que fins al 2019 les empreses havien tingut la capacitat de crear més recursos propis que abans de la crisi del 2008, fet que, segons explica, ha ajudat a afrontar la que ha provocat la pandmia.

Garcés ha assegurat que l'economia est "en fase de recuperació" i ha comentat que Banc Sabadell est aprovant més hipoteques, préstecs al consum, TPV i fons d'inversió que abans de la pandmia.

MAGNITUDS

L'estudi mostra que el 2019 hi havia 532.000 pimes a Catalunya, que donaven feina a 1,97 milions de persones i una productivitat mitjana per ocupat de 65.028 euros.

Del total de pimes, 224.870 tenien assalariats, amb un total d'1,66 milions d'ocupats i una plantilla mitjana de 7,4 persones.

Pimec també ha presentat una nova eina interactiva, de consulta i accessible per a tothom que permet conixer les dades econmiques de les pimes catalanes.

En concret, es poden conixer els ingressos d'explotació, el resultat de l'exercici, la despesa de personal per ocupat, el nombre de treballadors i la rendibilitat econmica.

La selecció es pot fer segons la grandria de l'empresa, la seva localització --províncies i comarques--, exercici entre 2014 i 2019 i 17 sectors i els seus corresponents codis de Classificació catalana d'activitats econmiques (CCAE) de dos dígits.

AUGMENT DE PREUS

Cañete ha alertat que l'augment dels preus de l'energia i les matries primeres i els problemes de subministrament "han vingut per quedar-se".

Per aquest motiu, ha demanat accions 'ex ante' als beneficis de les empreses energtiques per poder controlar els preus de l'energia i que el 'pool' energtic permeti discriminar els preus de les fonts barates i de les cares.

Ha assegurat que "no es pot pensar que no hi haur un augment de sous després de l'increment de la inflació en 30 anys", per ha recordat que no es pot posar en perill la competitivitat de les empreses.

Ha reclamat que es referencien els sous a la productivitat i ha assegurat que cal flexibilitzar les accions per tenir en compte un possible decreixement de la inflació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés