Publicat 04/11/2021 11:41CET

Les pimes catalanes van aportar el 63% del PIB i el 69% de l'ocupació el 2019, segons Pimec

El conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent; el president de Pimec, Antoni Cañete, i el director de la Xarxa Comercial a Catalunya de Banc Sabadell, Enric Garcés
PIMEC

Ha presentat una eina interactiva per consultar les dades

BARCELONA, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

Les pimes catalanes van aportar el 63% del PIB català el 2019, a més del 68,6% de l'ocupació i el 62,7% del VAB, i van representar el 99,8% de les empreses a Catalunya, segons dades del 17è 'Anuari de la pime catalana' de Pimec.

Ho ha explicat el seu president, Antoni Cañete, aquest dijous en un acte en el qual també han participat el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, i el director de la Xarxa Comercial a Catalunya de Banc Sabadell, Enric Garcés.

Torrent ha destacat el valor de l'informe per analitzar l'efecte de les polítiques públiques en el teixit empresarial i ha valorat la resiliència que han demostrat les pimes durant la pandèmia.

No obstant això, ha avisat que "les pimes continuen sent vulnerables" i que per això el Govern ha dut a terme polítiques pal·liatives per ajudar les empreses i polítiques de reactivació a través d'ajuts directes.

Ha assenyalat que el Govern ha de promoure "la transformació del model productiu que reclama la societat i que és necessària per ser competitius", és a dir, per fer-lo més digitalitzat i sostenible.

MÉS RECURSOS PROPIS

Cañete ha destacat que fins al 2019 les empreses havien tingut la capacitat de crear més recursos propis que abans de la crisi del 2008, fet que, segons explica, ha ajudat a afrontar la que ha provocat la pandèmia.

Garcés ha assegurat que l'economia està "en fase de recuperació" i ha comentat que Banc Sabadell està aprovant més hipoteques, préstecs al consum, TPV i fons d'inversió que abans de la pandèmia.

MAGNITUDS

L'estudi mostra que el 2019 hi havia 532.000 pimes a Catalunya, que donaven feina a 1,97 milions de persones i una productivitat mitjana per ocupat de 65.028 euros.

Del total de pimes, 224.870 tenien assalariats, amb un total d'1,66 milions d'ocupats i una plantilla mitjana de 7,4 persones.

Pimec també ha presentat una nova eina interactiva, de consulta i accessible per a tothom que permet conèixer les dades econòmiques de les pimes catalanes.

En concret, es poden conèixer els ingressos d'explotació, el resultat de l'exercici, la despesa de personal per ocupat, el nombre de treballadors i la rendibilitat econòmica.

La selecció es pot fer segons la grandària de l'empresa, la seva localització --províncies i comarques--, exercici entre 2014 i 2019 i 17 sectors i els seus corresponents codis de Classificació catalana d'activitats econòmiques (CCAE) de dos dígits.

AUGMENT DE PREUS

Cañete ha alertat que l'augment dels preus de l'energia i les matèries primeres i els problemes de subministrament "han vingut per quedar-se".

Per aquest motiu, ha demanat accions 'ex ante' als beneficis de les empreses energètiques per poder controlar els preus de l'energia i que el 'pool' energètic permeti discriminar els preus de les fonts barates i de les cares.

Ha assegurat que "no es pot pensar que no hi haurà un augment de sous després de l'increment de la inflació en 30 anys", però ha recordat que no es pot posar en perill la competitivitat de les empreses.

Ha reclamat que es referencien els sous a la productivitat i ha assegurat que cal flexibilitzar les accions per tenir en compte un possible decreixement de la inflació.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés