Actualitzat 05/03/2015 15:58

Les pimes catalanes podrien reduir la seva factura energètica gairebé 1.000 milions amb més eficiència

Ramón Silva, Vicente Gramuntell (Gas Natural Fenosa)
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 5. (EUROPA PRESS)

Les pimes catalanes tenen un potencial d'estalvi del 26,6% de l'energia que consumeixen, el que equival a 996,25 milions d'euros, 43.710 llocs de treball i a no emetre 2,41 milions de tones de CO2, segons el VIII Estudi d'Eficiència Energètica en les Pimes de Gas Natural Fenosa (GNF), elaborat pel Dia Mundial de l'Eficiència Energètica.

   Del 26,6% d'estalvi possible, 11,2 punts corresponen a il·luminació i 15,4 a altres consums energètics --com la climatització--, i el director del Mercat de Pimes de GNF, Vicente Gramuntell, ha assenyalat en roda de premsa que tan important és invertir en equipaments que redueixin el consum com fer un correcte manteniment i monitorar la despesa per saber en quins aspectes millorar.

   L'Índex d'Eficiència Energètica IEE de les pimes catalanes és de 5,5 punts sobre 10 --la mitjana estatal és 5,6-- i, com a tot Espanya, la indústria és el sector amb més nivell d'eficiència perquè és la més avançada en la part de control de la despesa i manteniment, i el segueix el sector de l'hostaleria.

   En comparació amb la mitjana estatal, Catalunya destaca favorablement en hàbits eficients com la neteja i manteniment dels equips de cuina als hotels, l'automatització de processos en la indústria i les accions d'estalvi en general.

   En canvi, les pimes industrials catalanes tenen equips més antics que la resta d'Espanya i tenen menys implantada l'encesa seqüencial dels equips, i les pimes en general tenen menys sistemes de gestió centralitzats.

   L'estudi s'ha realitzat a través d'entrevistes a més de 350 pimes catalanes i, tot i que aquest any ha aplicat una nova metodologia, constata una "tendència de millora" els últims anys.

   El director d'Innovació i Desenvolupament de Serveis Energètics de GNF, Ramón Silva, ha augurat que diversos factors afavoriran "un gran creixement" de la instal·lació de sistemes de control: la reducció de preus dels equips de monitorització i telemesura, els canvis normatius que fan que el preu de l'energia variï durant el dia i la millora econòmica general.

   I és que --ha assenyalat-- en l'escenari de crisis es realitzaven inversions amb un "retorn ràpid", com la instal·lació d'il·luminació led --que redueix immediatament el consum fins un 70%--, mentre que la monitorització no pot garantir percentatges d'estalvi determinats.

   Alhora, ha instat a les administracions a millorar la difusió i accés als programes d'ajudes públiques a l'eficiència, ja que moltes pimes els desconeixen o no donen el pas de presentar sol·licitud.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés