Publicat 15/12/2019 12:44:22 +01:00CET

Les Kellys critiquen que el Govern "no té voluntat" d'implantar un segell de treball just per a hostaleria

Kellys de Catalunya, València i Canàries
SINDICATO LAS KELLYS CATALUÑA - Archivo

El Homrani assegura que esperen desenvolupar-lo "al més aviat possible"

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

El col·lectiu de cambreres de pis d'hotels, conegudes com Kellys, ha criticat que el Govern central "no té voluntat" d'implantar un segell de treball just i de qualitat per a l'hostaleria i la restauració, mesura aprovada al Parlament fa més d'un any, al novembre del 2018.

En declaracions a Europa Press, la portaveu del sindicat Kellys Catalunya, Vania Arana, ha sostingut que l'executiu català i, en concret, el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir El Homrani, "no ha fet res i té paralitzat" el seu desenvolupament.

El Parlament va aprovar la creació d'un segell de qualitat per a aquells establiments que compleixin amb l'aplicació del conveni col·lectiu d'hostaleria i turisme català; no externalitzin serveis essencials a altres empreses, com els de les Kellys --acrònim de l'expressió 'Les que netegen'--, i respectin les lleis de prevenció de riscos laborals.

La moció, presentada pels comuns, fixava que ho havia de desenvolupar el Consell de Relacions Laborals de la Generalitat --espai integrat per sindicats, patronals i administració-- i també incloïa la igualtat salarial entre dones i homes; la contractació de persones de col·lectius vulnerables, i el foment de l'ocupació estable i de qualitat.

Per les Kellys, instaurar aquest segell és "tan simple i fàcil" com que els hotels respectin els drets laborals, compleixin amb les seves treballadores i paguin el que els correspon a la Seguretat Social.

"ESTÀ EMMALALTINT MÉS GENT"

Arana ha considerat que el segell no s'està desenvolupant per la pressió dels sindicats majoritaris i les patronals hoteleres perquè no tiri endavant, i ha qüestionat qui serveix el conseller: "Per a qui treballa? Per a les grans empreses? Per a la gent amb diners? I, per al treballador, res".

La líder sindical ha enlletgit a El Homrani que no s'hagi posat en contacte durant tot aquest any amb les Kellys per informar-los de com està la iniciativa i ha demanat la seva dimissió, i ha dit que, mentre el segell de qualitat no s'implanta, a elles "els llits els surten per les orelles, les malalties els afligeixen i van prenent medicaments".

"Una companya em va dir que el 'Diazepan' --medicament amb efectes calmants-- ja no li fa res. Cada minut que passa, cada hora, cada dia, està emmalaltint més gent", ha advertit.

Arana ha defensat que les mateixes Kellys poden dissenyar el segell de qualitat si el Govern no ho vol fer: "Si ell (El Homrani) no pot, ho tenim clar, ens posem en el seu lloc i ens posem a desenvolupar-ho".

"VISIONS DIFERENTS" EN EL CONSELL DE RELACIONS LABORALS

En una entrevista d'Europa Press, El Homrani ha explicat que en el Consell de Relacions Laborals encara no hi ha acord per treure endavant aquest segell perquè hi ha "visions diferents", com aquelles parts que creuen que no fa falta distingir als qui compleixen amb la normativa.

El conseller ha assenyalat que busquen "altres vies" per donar sortida a la moció aprovada pel Parlament i ha assegurat ho faran garantint el consens entre els diferents agents implicats.

"Estem treballant dins del Consell de Relacions Laborals per veure si som capaços de desencallar aquest tema, però aquí nosaltres sempre actuem des de la perspectiva del paper del diàleg i la concertació", ha subratllat.

El Homrani ha asseverat que esperen desenvolupar-ho "al més aviat possible", però ha recalcat que els terminis depenen que sindicats i patronals es posin d'acord.

A més del segell, El Homrani ha apuntat que el Govern ha impulsat campanyes informatives específiques per a les cambreres d'hotel, sobre ergonomia, salut i seguretat laboral: "És un sector en què l'element ergonòmic és molt dur i això pot generar problemes de salut".