Les famílies catalanes "estalvien" al Govern 148 milions aportats a l'educació, segons la Fapac

Publicat 7/11/2019 17:37:46CET
Aula, Classe, Alumnes, Guarderia, Escola, Col·legi, Nens
EUROPA PRESS - Archivo

La Generalitat diu que estudiarà l'informe de la Fapac

BARCELONA, 7 nov. (EUROPA PRESS) -

Les famílies catalanes contribueixen a l'educació pública amb 147,9 milions d'euros a través de les seves aportacions a les AMPAs i a les escoles, "i han estalviat indegudament" aquesta quantitat a la Conselleria d'Educació de la Generalitat, la qual cosa incorre en diverses vulneracions de les lleis educatives, ha criticat la Fapac sobre la base de l'estudi 'La contribució econòmica de les famílies al sistema educatiu català'.

En roda de premsa aquest dijous, la directora de la Fapac, Lidón Gasull, ha detallat que les famílies aporten a l'any 65,3 milions d'euros per a material mitjançant quotes als centres --tot i estar prohibides--, 78,4 milions en concepte de sortides escolars i 4,2 a través de les aportacions de les AMPAs.

Segons les principals conclusions d'aquest informe, dut a terme en el 52% de les escoles públiques de Catalunya, els centres situats en zones de rendes baixes fan un esforç molt més gran que els de zones altes i mitjanes, i a nivell territorial, les famílies de Terres de l'Ebre són les que menys aporten de tot Catalunya.

Per a la politòloga i analista de l'observatori de dades de la Fapac, Clàudia Chia, ha dit que la Generalitat "hauria de dedicar gairebé un 15% més de recursos" als centres educatius, i ha lamentat que qui sulpeix la retallada de fons de la Generalitat són les famílies.

Segons el nivell de renda de les famílies, les que més aporten als centres són les que estan en entorns econòmics mitjans i baixos: les famílies d'entorns desfavorables dediquen un esforç més gran que les famílies de zones mitjanes, que és "exponencialment superior" al de zones altes.

La quota aportada per material, de 88 euros de mitjana i en la qual existeix una "gran arbitrarietat", és un 300% més gran en el Vallès Occidental que en Terres de l'Ebre, i en relació a la renda "l'esforç d'aquest pagament augmenta a mesura que disminueix el nivell de renda".

Respecte a les sortides escolars, amb una mitjana de 105,6 euros de mitjana, té el Vallès Occidental les seves quotes més altes, i en Terres de l'Ebre les més baixes, amb una diferència del 126%, "una arbitrarietat en funció del territori", i es dona un comportament similar del nivell de renda: les famílies amb rendes baixes són les que més paguen, i com menys nivell de renda, més gran és l'esforç que han de fer.