Publicat 15/10/2014 11:08

Les exportacions de serveis desacceleren el creixement anual fins al 5% en el segon trimestre

Contenedores de Exportación
EUROPA PRESS

MADRID, 15 oct. (EUROPA PRESS) -

Les exportacions de serveis van augmentar un 5% en el segon trimestre de l'any respecte al mateix període del 2013, mentre que les importacions van repuntar un 5,7%, segons els Índexs de Comerç Exterior de Serveis (ICES) publicats aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística(INE).

El repunt interanual de les exportacions en el segon trimestre, amb el qual s'acumulen ja onze trimestres consecutius en positiu, modera en gairebé quatre punts el creixement interanual registrat en el primer trimestre (+8,8%). En el cas de les importacions, l'avanç interanual del període abril-juny és el segon que es produeix després de dos trimestres en negatiu i és més pronunciat que el del trimestre anterior (+3,9%).

Les exportacions es van veure impulsades en el segon trimestre, sobretot, pels 'royalties' i drets de llicència i la construcció, sectors que van incrementar les seves vendes a l'exterior un 33,1% i un 29,6%, respectivament, respecte al mateix període del 2013. Els descensos interanuals més significatius es van registrar en les exportacions d'assegurances (-6,1%) i en els serveis empresarials (-2,5%).

En el cas de les importacions, els retrocessos interanuals més significatius es van donar en construcció (-57,4%) i 'royalties' i drets de llicència (-7,2%), mentre que els repunts més grans van correspondre a les comunicacions (+20,8%) i els serveis empresarials (+18,2%).

En termes intertrimestrals (segon trimestre sobre primer trimestre), les exportacions van incrementar un 7,6%, enfront a l'11,5% que van pujar en el segon trimestre del 2013. Les importacions, per part seva, van repuntar un 7,8% en relació amb el trimestre anterior, registrant el seu augment més alt en un segon trimestre des del 2010.

CREIXEN LES VENDES A EUROPA, AMÈRICA, ÀFRICA I ÀSIA.

Per àrees geogràfiques, les exportacions de serveis a Europa van incrementar un 5,4% en el segon trimestre respecte al mateix període del 2013, mentre que les destinades a la Unió Europea (UE-28) van incrementar un 1,3% i les dirigides a l'eurozona van baixar un 0,4%.

Entre les destinades a l'eurozona, van destacar els augments anuals de les exportacions a Països Baixos (+6,9%), a la resta de la zona euro (+6,2%), Portugal (+3%) i Bèlgica (+1,3%) i els descensos de les destinades a Itàlia (-8,1%), Alemanya (-4,7%) i França (-0,1%).

Fora de la zona d'ús de la moneda única, les exportacions al Regne Unit van augmentar un 7,6% en taxa interanual i les destinades a la resta d'Europa van créixer un 25,7%. En altres zones geogràfiques, va destacar el creixement de les vendes a Amèrica (+1,5%), que es va veure impulsat per l'alça de les exportacions a Amèrica del Nord i Central (+14,4%), ja que les dirigides a l'Amèrica del Sud van baixar un 11,9%.

Per la seva banda, les exportacions de serveis a Àfrica i l'Àsia van experimentar repunts interanuals del 12,4% i del 6,6%, respectivament, mentre que les destinades a Oceania van caure un 0,7%.

LES IMPORTACIONS DEL REGNE UNIT ES DISPAREN UN 20%.

Pel que fa a les importacions de serveis, les provinents d'Europa van augmentar un 8,3% en taxa interanual en el segon trimestre. Dins d'Europa, les importacions procedents de la Unió Europea (UE-28) van incrementar un 7,4%.

Les importacions de serveis de l'eurozona van pujar un 4,2% en taxa interanual. Dins d'aquesta zona sobresurten els augments de les procedents de Bèlgica (+11,4%) i Alemanya (+13,1%), així com el descens de les importacions d'Itàlia (-22,2%).

Fora de la zona euro, les importacions de serveis del Regne Unit van registrar un repunt anual del 20,3% i les de la resta d'Europa un 20,1%. A la resta de zones geogràfiques es van produir descensos interanuals per a les importacions provinents d'Àfrica (-24,7%), l'Àsia (-4,3%) i Oceania (-3,3%) i augments per a les vingudes d'Amèrica (+4,9%).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés