Publicat 19/9/2019 13:16:11 +02:00CET

Les exportacions agroalimentàries catalanes van augmentar un 4% fins al juny

Préssecs, síndries i melons en un mercat.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 19 set. (EUROPA PRESS) -

Les exportacions agroalimentries catalanes han augmentat un 4,02% en valor i un 1,7% en volum en el primer semestre d'aquest 2019 pel que fa al mateix període de l'any passat, cosa que suposa un 19,42% del total de l'Estat, segons les dades provisionals de Datacomex, la base de dades del comer exterior europeu.

Segons ha informat Prodeca en un comunicat aquest dijous, els sectors que més creixen en valor són el crnic (10,74%), que es beneficia de la demanda de la Xina, i el de multiproducte (5,90%), si bé també destaquen, per per sota de la mitjana, el sector de la fruita i de l'horta (3,68%) i el de cereals, molineria i llavors (2,94%).

Pel que fa als principals mercats de destinació, Frana, Itlia, Alemanya, Portugal i el Regne Unit es mantenen al capdavant, i destaca el creixement de la Xina, on les exportacions agroalimentries catalanes han repuntat un 58,29% en valor.

A més a més, Catalunya ha incrementat les exportacions agroalimentries al Japó, que és el set mercat de destinació, en un 7,98%, i a Taiwan, on ho ha fet en un 30,69%.

Els Estats Units se situen com a vuit mercat amb un increment de l'1,27%, i a Llatinoamrica destaca Mxic amb una pujada del 4,43%, alhora que també estan creixent de manera significativa alguns pasos africans com la República Democrtica del Congo (188%), Knia (152%), Senegal (98%) i Nigria (80%).

A més a més, Catalunya ha aconseguit per primera vegada el supervit comercial amb una taxa de cobertura del 101,09%, cosa que suposa que les exportacions de productes agroalimentaris (4.964 milions d'euros) són lleugerament superiors a les importacions (4.911 milions).

El volum exportat de productes agroalimentaris en els últims 10 anys ha augmentat un 45,08%, i el valor ho ha fet en un 64,76%, i els productes agroalimentaris de Catalunya que s'estan pagant millor són els cereals (+48,33%), llavors oleaginoses (+28,75%), caf, te i espcies (+18,06%), conserves de fruita i hortalisses (+17,18%), productes de molineria (+11,29%), carn (+7,03%), lctics (+5,80%), articles de confiteria (+4,23%) i cacau i les seves preparacions (+3,88%).

SECTORS

Després dels motors que representen el sector crnic i el de multiproducte --conegut com 'fine food'--, se situa l'oli en tercera posició amb el 6,85% del total i, encara que decreix un 8,19% en valor, puja un 19,40% en volum.

La capacitat exportadora del sector de la fruita el situa en la quarta posició (6,59%), en registrar un increment en valor del 3,68% i d'un 8,82% en volum, mentre que el vi i el cava, en cinquena posició, representen el 5,14% de les exportacions catalanes, i disminueixen un 10,57% en valor i un 4,86% en volum.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,81%, i s'observa un increment del 2,94% en valor malgrat baixar un 19,36% en volum, i el sector del peix i marisc, en sisena posició, representa el 2,52% de les exportacions agroalimentries i decreix un 13,89% en valor i un 14,43% en volum.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés