Publicat 3/9/2020 16:55:25 +02:00CET

Les empreses andorranes asseguren que la covid-19 ha reduït la facturació en un 33%

L'avinguda Meritxell d'Andorra, 1 de juny del 2020, quan van reobrir els comerços després del confinament pel coronavirus.
TONY LARA - Archivo

Un 3% de les empreses es veuran forçades a tancar i un 12% s'ho planteja

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 3 set. (EUROPA PRESS) -

Les empreses andorranes han assegurat que l'impacte econòmic de la pandèmia de la covid-19 s'ha traduït en una reducció mitjana de la facturació del 33% durant el primer semestre del 2020, segons una enquesta per valorar la situació del teixit empresarial.

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), amb la col·laboració del Centre de Recerca Sociològica (CRES), ha dut a terme, durant el mes de juliol, l'enquesta, de la qual ha presentat aquest dijous els resultats resumits en un comunicat.

La meitat dels enquestats --400 empreses i treballadors per compte propi-- que han patit reculades de l'activitat han reduït els volums de facturació en un 50% o més en comparació amb el primer semestre del 2019.

Durant el primer trimestre, abans del confinament, el 48% de les empreses han manifestat que han tingut xifres de vendes semblants a les del mateix període de l'any anterior i prop del 20% del total han registrat augments de facturació d'entre el 10% i el 30%.

Amb el confinament, 8 de cada 10 empreses han manifestat que han experimentat reduccions de les xifres de vendes que s'han traduït en descensos de la facturació del 68% de mitjana.

Així, el 48,1% ha declarat una disminució de la facturació "gairebé completa", d'entre el 76% i el 100%, i una quarta part ha registrat descensos de la xifra de negoci d'entre el 50% i el 75%.

PREVISIÓ PER AL SEGON SEMESTRE

La majoria de les empreses i autònoms no confien en una recuperació ràpida i estimen, en general, una caiguda de la xifra de vendes global superior al 15% de mitjana durant el segon semestre del 2020.

"Només un 13,5% de les empreses confien en un escenari de recuperació ràpida --menys de 6 mesos--, mentre que la majoria es decanten per una recuperació més llarga": un 30,5% pensa que l'impacte durarà entre 6 i 12 mesos i un 26% preveu que els efectes negatius s'allargaran més d'un any.

"Un escenari complex en el qual les enquestes fan patent que un 3% de les empreses es veuran forçades a tancar i un 12% s'ho planteja", detalla la nota de premsa.

El percentatge dels que no veuen cap altra sortida que tancar el negoci augmenta fins al 27% en el sector de la restauració i el 25% en el cas d'empreses de transport i logística.

HOTELS AL 76% A L'AGOST

D'altra banda, la Unió Hotelera d'Andorra (UHA) --l'associació patronal que agrupa part dels establiments hotelers d'Andorra-- ha informat que l'ocupació hotelera mitjana que es va registrar a l'agost ha estat del 76,25%, una xifra semblant a la del mateix mes del 2019, que va ser del 76,96%.

Amb dos de cada deu hotels que no han obert aquest any i amb el 20% dels hotels que acostumaven a fer la temporada d'estiu tancat, "valorar les dades comparant-les amb les de l'any anterior és complicat".

L'associació patronal hotelera considera que "l'agost ha estat bé" perquè hi ha hagut ocupacions elevades durant les setmanes centrals i més moderades durant la primera i quarta setmana del mes.

Amb tot, i tenint en compte els tres mesos de tancament arran del confinament pel coronavirus i un juliol fluix, "l'agost ha estat millor del que podíem preveure", afirma la UHA.

Contador