Actualitzat 10/11/2020 12:00

Les eleccions catalanes es votaran en pavellons i no en escoles

Paperetes en un col·legi electoral de Barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

El Procicat aprova el protocol per garantir els comicis de cara a la pandèmia

BARCELONA, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

El comitè tècnic del Procicat ha aprovat el protocol per celebrar les eleccions catalanes del 14 de febrer de cara a la pandèmia i, entre d'altres mesures, ha establert que les votacions es faran en pavellons i no pas en escoles, com és habitual.

El document, que ha recollit Europa Press, determina com s'han de preparar els locals electorals i com s'ha de dur a terme el procediment de vot a la mesa i l'escrutini, tot i que aclareix que es revisarà i adaptarà en funció de l'evolució de la pandèmia.

Així, el Procicat ha decidit que els catalans votaran en "pavellons o altres espais semblants que permetin un aforament de baixa densitat" --com a mínim 2,5 metres quadrats per persona--.

El protocol indica que no es podran utilitzar els centres sanitaris, els espais de caràcter residencial o els d'ús actual de col·lectius vulnerables, i que es procurarà que se n'utilitzin "d'alternatius als centres educatius".

"Si no hi ha cap alternativa, només serà viable utilitzar-los si hi ha una neteja i desinfecció especialment curosa de tot l'espai abans de l'activitat lectiva ordinària", especifica el Procicat, que detalla que sempre hauran de ser espais on es garanteixi la ventilació constant.

ACCÉS I SORTIDA

Els punts d'accés i de sortida als centres de votació es diferenciaran i es procurarà, si és possible, que n'hi hagi un a cada mesa electoral, i s'habilitaran diversos espais d'espera a l'aire lliure o al carrer per reduir el nombre de persones als espais tancats.

Al centre de votació, només hi podrà accedir la persona que vota, sense acompanyant excepte si necessita assistència, i hi haurà un mínim de dues cues: una prioritària per a col·lectius vulnerables segons l'autoritat sanitària, i l'altra per a la resta de votants.

A les cues s'haurà de respectar la distància d'1,5 metres i dur mascareta, i s'organitzaran circuits únics i separats per evitar l'encreuament de persones.

La prioritat del Procicat és que els votants duguin sempre el sobre amb la papereta des de casa, i a la taula de les paperetes i els sobres de votació hi haurà gel hidroalcohòlic per garantir la higiene de mans.

Les meses de votació se situaran a una distància mínima de dos metres i les cabines de votació es distribuiran perquè hi hagi privadesa sense que calgui tancar-se amb cortines.

A més, el protocol estableix que els locals electorals hauran de disposar de personal que controli els accessos, garanteixi la higiene de mans i l'ús de la mascareta, i que els centres es netejaran i desinfectaran abans del dia de la votació, i el mateix dia i l'endemà i hi haurà una neteja constant.

VOT I RECOMPTE

Per al vot a la mesa electoral, el Procicat assenyala que els votants mostraran el DNI perquè els membres de la mesa puguin veure les dades sense tocar el document, i tampoc no tocaran el sobre de votació, tot i que sí que retiraran el paper que tapa l'urna.

Durant el recompte, s'utilitzarà una mascareta FFP2 i guants d'un sol ús, es garantirà la distància de seguretat, i s'hauran de rentar les mans i minimitzar el contacte abans i després de la manipulació dels sobres i d'entregar les actes amb els resultats.

Als membres de la mesa se'ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior a 37,5 graus, emplenaran una declaració d'autoresponsabilitat en la qual declararan que no tenen símptomes de covid-19, i se'ls farà un test d'antígens abans que es constitueixi la mesa.

Per elegir els membres, el Govern demanarà a la Junta Electoral Central (JEC) que es reforci el procediment de selecció per garantir el nombre de membres suplents, de manera que es pugui substituir qualsevol membre que hagi donat positiu en el test d'antígens o hagi mostrat símptomes del coronavirus.

BERNAT SOLÉ

En una entrevista a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, el conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha assegurat que l'objectiu és garantir "que tothom pugui votar i la legitimitat de les eleccions".

Així, preveuen que els positius de covid-19, els contactes o persones en aïllament puguin exercir el seu "dret a vot", per la qual cosa volen que es faciliti el vot per correu en la campanya institucional, per evitar la presencialitat.

Així, permetran que el vot per correu es pugui sol·licitar telemàticament, i també han contactat amb la Junta Electoral per anticipar-se al probable "increment important" d'aquesta mena de vot.

Després d'afirmar que treballen perquè les eleccions se celebrin el 14 de febrer, com es preveu, ha advertit que en funció de com evolucioni la pandèmia es prendran les decisions que calguin.

Sobre la campanya electoral, avisa que probablement serà diferent a les habituals amb actes "amb menys presencialitat", per la qual cosa ha demanat als partits que facin un "exercici imaginatiu" per buscar canals i modalitats alternatius d'actes i mítings.