Publicat 9/1/2019 12:58:20CET

Les dones només ocupen el 19,4% dels llocs "claus" de les empreses de l'Ibex 35, segons un estudi

Espanya, entre els pasos amb més desigualtat

MADRID, 9 gen. (EUROPA PRESS) -

Les dones ocupen el 19,4% dels llocs de direcció de les empreses de l'Ibex 35, segons el primer estudi sobre la presncia de la dona en l'alta direcció de les empreses de l'Ibex 35 elaborat per l'Associació Espanyola d'Executives i Conselleres (EIX&AMB) i Atrevia.

Concretament, les dades mostren que les dones componen el 23,5% dels consells d'administració (110 de 469 persones), el 13,6% dels comits de direcció (69 de 507 persones), el 8,8% de les presidncies (3 de 34 persones) i amb prou feines el 3,7% dels consellers delegats (1 de 27 persones).

Per rees, la major part de les dones que integren els rgans de direcció de les empreses de l'Ibex 35 es troba en els consells d'administració (60,1%).

El 37,7% exerceix la seva activitat professional en el comit de direcció, mentre que amb prou feines un 1,6% i un 0,5% ho fan en els crrecs de presidenta i consellera delegada, respectivament.

Per a EIX&AMB i Atrevia, una de les raons que explica que sis de cada deu dones ocupin llocs "claus" en els consells d'administració és la visibilitat "més gran" i importncia que en l'actualitat se li est prestant a la presncia de les dones en els consells en comparació de la resta d'rgans de direcció.

En l'anlisi per sectors d'activitat, aquells amb més presncia femenina en els seus consells d'administració són béns de consum (29,4% són dones), serveis financers i immobiliaris (25,2%) i serveis de consum (25%), totes elles per sobre de la mitjana, del 23,5%.

D'altra banda, els sectors d'activitat amb una proporció més gran de dones en comits de direcció són el petroli i energia (16%) i el sector de la tecnologia i telecomunicacions (15,4%), mentre que el sector de béns de consum, serveis financers i immobiliaris i de serveis de consum presenten les taxes de feminització en els comits de direcció més baixes (12,9%, 13,1% i 11,5%, respectivament).

ESPANYA, ENTRE ELS PASOS AMB MÉS DESIGUALTAT

Si bé en altres pasos europeus la presncia de dones és també minoritria i es concentra de manera predominant en els consells d'administració, aquesta desigualtat és més gran a Espanya.

L'informe destaca que al Regne Unit un 27,7% de les dones est en consells d'administració i un 25,2% en comits de direcció, segons dades del Hampton-Alexander Review 2017.

Així mateix, segons xifres de l'Institut Europeu de la Igualtat de Gnere (EIGE), un total de 20 pasos europeus posseeixen taxes de desigualtat inferiors a les d'Espanya, que se situa lleument per sota de la mitjana europea.

D'altra banda, les dones suposen el 34,9% del personal dels rgans de direcció en pasos com Macednia, el 31% a Romania, el 29,6% a Montenegro i el 28,7% a Litunia. No obstant aix, la situació és menys desproporcionada que en pasos com Itlia (10,4%), República Txeca (8,8%) o ustria (amb prou feines 5,2%).

L'associació EIX&AMB ha ressaltat la necessitat d'aconseguir que les empreses es prenguin "de deb" una incorporació més elevada de la dona en els comits de direcció per trencar el denominat 'sostre de vidre' i incrementar la presncia de dones en els rgans directius.

el més llegit

 1. 1

  La UME arriba a Badalona (Barcelona) després de la sol·licitud d'ajuda del Govern

 2. 2

  Sabadell ven la seva dipositaria a BNP Paribas per 115 milions i aconsegueix una plusvàlua de 75 milions

 3. 3

  Coronavirus.- Mossos immobilitza 1.681 litres de "fals gel" desinfectant a Rubí (Barcelona)

 4. 4

  Coronavirus.- La Diputació de Barcelona cedeix vehicles de la seva flota a CatSalut

 5. 5

  Robles reconeix que la situació es pot "tornar a repetir" a la tardor i admet "errors"