Les dones espanyoles treballen "de franc" des del 7 de novembre

Publicat 3/11/2019 13:35:34CET
Treballadors al centre logístic de les pròximes eleccions generals del 10N a Alcalá d'Henares (Madrid), el 31 d'octubre de 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

Les europees comencen a treballar "de franc" a partir del 4 de novembre

MADRID, 3 nov. (EUROPA PRESS) -

Les dones espanyoles no cobren per les seves feines professionals en comparació amb els seus companys els homes a partir d'aquest dijous 7 de novembre, per la qual cosa les empreses "s'estalvien" un total de 55 dies en sous de treballadores fins al 31 de desembre, segons les últimes dades d'Eurostat corresponents a 2017 facilitats per UGT.

Espanya, segons aquest estudi, és el segon país on més ha augmentat la bretxa salarial (un 0,9%), mentre que en el conjunt de la Unió Europea la bretxa ha descendit un 0,20 per cent.

Per a UGT, la bretxa salarial persisteix a Espanya per la resistència de les empreses a aplicar la regla bàsica d'igual salari per treball d'igual valor, ja que "els suposa un consistent estalvi econòmic que engrosseixen en beneficis".

Per això, el sindicat ha reclamat "més rapidesa" en l'avanç de les polítiques d'igualtat i impulsar una llei d'igualtat salarial per "eliminar la discriminació i la bretxa salarial" per raó de sexe de forma "eficaç i efectiva".

A partir del 7 de novembre, UGT rellançarà la campanya que desenvolupa tots els anys des de 2016, per denunciar la bretxa salarial entre dones i homes, atenent a les dades d'Eurostat que analitza salaris hora.

Segons les últimes dades disponibles d'Eurostat, Espanya és el segon país on més va augmentar la bretxa salarial, un 0,9%, per darrere de Malta, on es va incrementar un 1,2% (no s'han facilitat dades d'Irlanda i Grècia). Per contra, en el conjunt de la UE, la bretxa ha descendit un 0,20%.

Dels 27 països analitzats, la bretxa salarial ha descendit en 16, respecte a l'any anterior, i en 10 ha augmentat. Espanya va registrar una bretxa salarial del 15,1%, per sota de la mitjana de la UE que es va situar en el 16%.

UGT ha qualificat d'"insuficients" els últims avanços legislatius en l'àmbit laboral per reduir la bretxa de gènere, ja que, al seu parer, diverses mesures s'"implantaran de manera progressiva" i és "negatiu que es ralenteixin".

En aquest context, ha destacat que la discriminació salarial és, de totes les discriminacions que sofreixen les dones, la que "més dificultats comporta per ser eradicada". "El motiu només és explicable des del cost econòmic que té per les empreses eradicar aquesta discriminació salarial, a la qual anomenen bretxa", ha precisat el sindicat.

Així mateix, UGT ha assegurat que només legislant "adequadament" serà possible que les dones facin efectiu el seu dret fonamental a cobrar el mateix que els homes quan facin treballs iguals o d'igual valor. "A més d'una injustícia, suposa un cost social i econòmic que aquest país no es pot permetre", ha sentenciat.

LES EUROPEES TREBALLEN GRATIS DES DEL 4 DE NOVEMBRE

Per la seva banda, les dones europees comencen a treballar "gratis" des del 4 de novembre i només ocupen el 25 per cent de càrrecs en consells d'administració de grans empreses, segons l'últim estudi publicat per l'Institut Europeu per la Igualtat de Gènere al mes d'octubre.

L'estudi revela que les dones europees guanyen al mes un 20 per cent menys que els homes, una xifra que en el cas de les espanyoles se situa en el 17 per cent.

Espanya ha tret "la seva pitjor nota" quant a igualtat a l'apartat de poder, que reflecteix que els càrrecs directius i de supervisió estan ocupats per homes.

Encara que la presència de la dona en el poder polític és una de les més elevades, només un 21 per cent ocupa llocs dins dels consells d'administració de les grans empreses a Espanya, mentre que la mitjana europea se situa en el 25 per cent i només França aconsegueix la xifra del 40 per cent.

Respecte a les tasques domèstiques no remunerades, l'estudi reflecteix que continuen recaient principalment sobre les dones, ja que el 40 per cent inverteix almenys una hora al dia en activitats domèstiques, davant el 28 per cent dels homes espanyols.

Aquestes dades es tradueixen en una menor presència de les dones al mercat laboral. En concret, al voltant del 24% de les dones treballen a temps parcial, en comparació del 7% dels homes. De mitja, les dones treballen 35 hores per setmana i els homes treballen 40. A més, les dones cotitzen fins a cinc anys menys que els homes, 32,8% davant el 37,2%.