Publicat 20/02/2015 14:12

Les dones cobren una quarta part menys que els homes a Catalunya, segons UGT

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

El sindicat UGT i la Fundació Maria Aurèlia Capmany han constatat que les dones catalanes cobren una quarta part menys que els homes, fet que suposa una bretxa salarial del 24,8% --a Espanya és del 23,9%--, a la llum d'un estudi fet públic aquest divendres.

El treball és fruit del projecte 'Un futur sense bretxa', que està finançat pel Mecanisme Financer de l'Espai Econòmic Europeu (EEA Grants) i reuneix actors socials, entitats expertes en el diàleg social i persones de la universitat i el dret.

Mentre el salari mitjà anual dels homes catalans és de 27.836 euros, el de les dones és de 20.931, havent una diferència de 6.905 euros entre tots dos, ha explicat el secretari de Moviments Socials i Igualtat de la UGT, David Papiol.

Així doncs, el que un home guanya en un any, li costa 16 mesos de feina a una dona, ha constatat Papiol, que ha remarcat que la bretxa salarial és només un dels indicadors de desigualtat entre homes i dones.

La presidenta de la Fundació Maria Aurèlia Capmany, Aida Ruiz, ha assegurat que si la bretxa es calcula per quantitat cobrada per hora de treball, la bretxa és menor, sent del 19,5% a Catalunya i del 15,7% a Espanya.

Aquesta xifra és menor perquè no té en compte les hores de més que treballen els homes --com les hores extres-- i les jornades parcials de les dones --contractes a temps parcial, reduccions de jornada i excedències per cura de familiars--, que fan que el còmput anual d'hores treballades sigui menor entre les dones.

Un dels determinants de la bretxa és que una de cada quatre dones contractades ho està a temps parcial i que tres de cada quatre contractes a temps parcial estan signats per dones.

MENOR QUALIFICACIÓ, MÉS BRETXA

Els llocs de treball que requereixen una menor qualificació i responsabilitat --on hi ha més dones treballadores que homes-- presenten una bretxa 12 punts més a la mitjana, sent el 2012 del 36,7%.

Els llocs de treball elementals, en restauració i com a personal administratiu són els que presenten bretxes més elevades --30,1%, 28,9% i 22,8%, respectivament--, i aquests són els treballs més feminitzats.

En aquest sentit, Ruiz ha dit que l'estudi presentat aquest divendres reflecteix el mercat de treball català, que està basat en el sector serveis.

Si tenim en compte els grups d'edat, la bretxa és més gran en els grups d'edat més elevada, ja que existeix una falta de corresponsabilitat entre homes i dones en l'esfera privada, i la conciliació de vida familiar i laboral recau en les dones, de manera que són elles les que decideixen abandonar de manera parcial el mercat laboral.

Les pimes són les empreses amb una bretxa salarial més alta i amb menys representació sindical, el que podria explicar la gran bretxa a Catalunya, més que a Espanya, ja que l'estructura productiva catalana es basa en petites i mitjanes empreses.

La bretxa salarial a Catalunya s'ha mantingut elevada durant el període 2008-2012, superant sempre el 23%, i tenint com a causes més determinants la crisi i la precarització del mercat laboral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés