Actualitzat 17/07/2014 16:29

Les diputacions demanen més blindatge de la llei catalana local contra la reforma estatal "recentralitzadora"

Joan Giraut
EUROPA PRESS

BARCELONA, 17 jul. (EUROPA PRESS) -

Les diputacions catalanes han demanat aquest dijous un blindatge més gran a la futura llei de Governs locals de Catalunya davant de la reforma local estatal de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (Rsal).

"Caldria redefinir el projecte per donar resposta a la reforma local", ha destacat el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que ha advertit que la llei catalana és, en les seves paraules, l'única esperança de mur de contenció contra la normal estatal.

A més, ha considerat que el projecte català no defineix prou el paper de les diputacions, mentre que el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha reiterat que la llei local catalana ha de blindar les administracions locals davant la Rsal i actuar d'"escut".

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha apostat perquè la nova llei reforci el paper de l'administració local, i ha destacat que hauria d'"anar en aquesta direcció i tallar el pas a les normes que no ho fan".

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha ressaltat la importància de les diputacions: "Necessitem una eina de vertebració dels municipis", i ha destacat també el paper dels consells comarcals, advertint que seria un error prescindir-ne.

Han destacat que la reforma local estatal és recentralitzadora i representa, segons paraules de Reñé, un cop d'Estat a l'autonomia local, mentre que Esteve ha destacat que és "diametralment oposada a les diputacions catalanes".

"Si s'arriba a posar en pràctica totalment, trastoca el municipalisme i es trastorna el que signifiquen els alcaldes i els Ajuntaments", ha criticat Esteve, però ha confiat que no s'aplicarà en la seva totalitat perquè és, en les seves paraules, un nyap.

Poblet ha ressaltat que la reforma utilitza la situació econòmica com a argument per controlar els ajuntaments des de l'Estat, mentre que Giraut ha reconegut que l'administració local té "molt de camí per recórrer, però no a base que el Govern espanyol li usurpi competències".

FINANÇAMENT

Reñé ha ressaltat que la llei local catalana s'hauria d'acompanyar d'una reforma del seu finançament perquè, si es mantenen o incrementen les seves competències però no augmenta el seu finançament, difícilment podran cobrir els serveis: "Necessitem més recursos per donar millors serveis".

Han ressaltat en un esmorzar informatiu organitzat per Alcaldes.eu que les administracions locals han de potenciar eines de transparència per recuperar la confiança dels ciutadans i aprofitar la proximitat amb què operen per guanyar credibilitat.

Pel que fa als reptes de futur de les diputacions, han prioritzat tant combatre la crisi econòmica i l'atur com el procés sobiranista, sobre el qual Esteve ha puntualitzat que caldrà construir una estructura d'Estat i perfilar el sistema de recaptació d'impostos.

En aquest sentit, Giraut ha apostat perquè "les diputacions puguin convertir-se en l'agència tributària de Catalunya", després que els quatre òrgans supramunicipals ja posessin en marxa al febrer amb la Generalitat una xarxa d'oficines de recaptació d'impostos locals i autonòmics amb el nom de Tributs de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés