Publicat 25/5/2020 11:07:14 +02:00CET

Les constructores insisteixen a posar peatges a les autovies a causa de l'"increment de la despesa social"

Una autopista d'Abertis a Espanya
ABERTIS - Archivo

MADRID, 25 maig (EUROPA PRESS) -

La patronal de grans constructores i concessionàries Seopan ha insistit a cobrar peatge per circular per la xarxa d'autovies del país amb la finalitat d'aixecar fons per mantenir-les i que deixin de dependre de les arques públiques, a causa de l'"increment de la despesa social" dervida de la crisi sanitària.

"En l'actual conjuntura del país, amb l'increment de la despesa social derivada de la crisi, és un debat que caldria obrir quan es pugui", ha indicat el president de Seopan, Julián Núñez.

Es tracta d'un peatge que ja s'ha articulat a 23 països de la UE i que "permetria que el manteniment de la xarxa de carreteres es financiï amb els recursos dels usuaris i no pas a càrrec de tots els contribuents", ha argumentat durant una trobada telemàtica de 'Nova Economía Forum'.

La patronal constructora insisteix així en la necessitat de tarificar la xarxa de carreteres que ja va plantejar a començament del passat mes de març, abans de la crisi.

Seopan va proposar posar un peatge per circular per tota la xarxa de 14.130 quilòmetres d'autovies del país d'una mitjana de 0,09 euros per quilòmetre recorregut per als cotxes i de 0,19 euros per als camions.

Segons va detallar llavors, aquestes taxes permetrien, a més d'aixecar un import a l'hora d'adjudicar la concessió del sistema de peatge, recaptar 4.827 milions anuals per trànsit i 4.698 més en impostos.

Així mateix, l'Estat s'estalviaria els 825 milions que actualment destina cada any a mantenir les carreteres a càrrec de les 'arques públiques', segons els càlculs de Seopan.

No es tracta de la primera vegada que les constructores demanen cobrar per circular per les autovies, una qüestió sobre la qual el Govern espanyol s'ha mostrat disposat a debatre per buscar un consens polític i social que "garanteixi la sostenibilitat futura" d'aquestes infraestructures.