Actualitzat 06/05/2015 12:42

Les comunitats es tornaran a desviar aquest any i acabaran amb un dèficit de l'1,3%, segons Fedea

Veu risc a totes les regions i creu que Hisenda hauria d'actuar aviat per corregir a temps les desviacions

MADRID, 6 Maig (EUROPA PRESS) -

La Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) ha advertit que les comunitats autònomes podrien acabar l'any amb un dèficit de l'1,3% respecte del 0,7% que figura al Programa d'Estabilitat, pel biaix en la previsió d'ingressos.

   A l'Observatori Fiscal i Financer de les Comunitats Autònomes, Fedea considera "evident" que les comunitats han "esbiaixat novament a l'alça" el pressupost d'ingressos del 2015 i calcula que l'error es podria situar a prop d'un 0,6% del PIB, el que sumat al dèficit previst del 0,7% deixaria les CA el 2015 amb un dèficit que rondaria l'1,3%.

   Així, les comunitats es tornarien a desviar del seu objectiu un any més i gairebé doblarien la xifra que figura al Programa d'Estabilitat per a aquest any, el que redundaria en un nou desviament del dèficit públic compromès amb Brussel·les.

   En aquest context, Fedea veu "convenient", com ha recomanat l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), que Hisenda actuï aviat en les regions en les quals aprecia un risc elevat d'incompliment, amb la finalitat de corregir a temps les desviacions observades.

   En qualsevol cas, creu que el risc s'estén a gairebé totes les CA, i no únicament a les 10 que assenyala l'AIReF.

   Fedea explica que la previsió d'ingressos recollida als pressupostos autonòmics del 2015 sembla "poc realista", ja que han pressupostat uns ingressos no financers superiors en 10.763 milions d'euros als registrats el 2014.

   Una part d'aquest increment (1.360 milions) es deu a l'extensió de 10 a 20 anys del termini de devolució dels saldos deutors de les comunitats per les liquidacions del 2008 i el 2009 del sistema de finançament regional i a l'increment previst als pressupostos generals de l'Estat dels lliuraments a compte i liquidacions dels recursos de l'esmentat sistema (970 milions).

   La resta de l'increment d'ingressos previst, tot i això, està subjecte a una incertesa molt més gran, segons la Fundació.

   Així, les comunitats han previst un increment de gairebé 6.100 milions en les partides d'ingrés no subjectes a liquidació (entre les quals s'inclouen més de 4.300 milions en transferències no lligades al sistema de finançament), el que, segons la seva opinió, "podria ser excessivament optimista".

   I encara "més arriscada" consideren la previsió que els ingressos per a lliuraments a compte i liquidacions del sistema de finançament excediran en més de 2.300 milions els previstos per aquest concepte als Pressupostos.

   De fet, el gruix d'aquesta quantitat prové de Catalunya i Comunitat Valenciana, que han inclòs als seus pressupostos un avançament sobre el Fons de Competitivitat que no està previst ni a la llei de finançament regional ni als comptes del 2015.

EL MATEIX D'ANYS ANTERIORS

   Segons la fundació, durant els últims anys les comunitats han quadrat sobre el paper els pressupostos amb els seus objectius de dèficit "a base d'inflar" les seves previsions d'ingressos.

   A posteriori, aquestes previsions han quedat molt lluny de complir-se, provocant al seu torn l'incompliment dels objectius de dèficit.

   Aquest patró es va mantenir durant el 2014, quan el 90% de l'esbiaixament del dèficit es va deure a uns ingressos inferiors als pressupostats.

   El gruix del problema es concentra en les partides d'ingressos gestionades directament per les comunitats i no subjectes a lliuraments a compte i liquidacions estatals, que van aportar una mica més de 4.700 milions a la xifra anterior.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés