Publicat 24/05/2020 18:04

Les CCAA cobraran el fons del coronavirus en 4 pagaments, començant al juliol per 6.000 milions

El president del Govern, Pedro Sánchez, es reuneix per videoconferncia amb els presidents autonmics.
Moncloa

Els criteris de repartiment tindran en compte la població i indicadors sanitaris

MADRID, 24 maig (EUROPA PRESS) -

El president del Govern central, Pedro Sánchez, ha comunicat aquest diumenge als presidents de les comunitats i ciutats autnomes que el primer pagament del fons no reemborsable de 16.000 milions d'euros per a la reconstrucció social i econmica després de la crisi del coronavirus es far al juliol i ser de 6.000 milions, mentre que la resta s'abonar al setembre, novembre i desembre.

Durant l'onzena videoconferncia amb els presidents autonmics des que va decretar l'estat d'alarma, ha insistit que la "magnitud" de la crisi justifica aquesta mesura, que va anunciar per primera vegada a principis de maig perqu "cap comunitat autnoma es quedi enrere", segons han informat fonts autonmiques.

D'aquest fons no reemborsable de 16.000 milions, 10.000 es destinaran a la despesa sanitria, que és on més estan invertint els governs autonmics. Altres 5.000 milions tindran com a objectiu palliar la caiguda dels ingressos de les comunitats i els 1.000 restants seran per a la despesa social.

En roda de premsa a la Moncloa, la ministra d'Hisenda i portaveu del Govern central, María Jesús Montero, ha precisat que el primer pagament, el de juliol, ser de la part corresponent a la despesa sanitria i tindr un import de 6.000 milions, i que els següents pagaments fins a completar els 16.000 es faran al setembre, novembre i desembre.

CONSENSUAR CRITERIS AMB ELS PARTITS

Aquest diumenge, Sánchez ha traslladat als presidents autonmics la importncia de "resoldre el més aviat possible" els criteris de repartiment d'aquest fons entre les comunitats, per poder "transferir el més aviat possible" els diners, segons les fonts.

Referent a aix, Montero ha dit en la roda de premsa que el Govern espanyol pretén que aquests criteris de repartiment siguin "negociats i consensuats amb les formacions polítiques", i per aix espera trobar en elles una "bona disposició" per poder establir-los "de forma justa i equitativa".

Per decidir quants recursos rebr cada territori, caldr tenir en compte, segons la ministra, "indicadors sanitaris" relacionats amb la despesa que ha suposat la pandmia en cadascun d'ells.

I, després d'escoltar totes les comunitats, el Govern central pretén "donar un major pes" al criteri de la població, "sobretot pel que té a veure amb la prevenció i la preparació del sistema (sanitari) de cara a la desescalada".

NO HI HAUR "CRITERIS POLÍTICS"

El que no hi haur, segons Montero, són "criteris polítics" que, per exemple, tinguin en compte si abans de la crisi del coronavirus una comunitat no va fer una inversió suficient en sanitat o si va optar per privatitzar una part del sistema.

"Són exclusivament uns fons per 2020 per compensar el que ha suposat de major cost per a les comunitats autnomes i que aix no es tradueixi en un endeutament dels seus comptes públics", ha detallat.

L'objectiu és que les comunitats tinguin sistemes sanitaris "forts", amb una "capacitat estratgica" per seguir protegint els ciutadans enfront de la Covid-19. Per a aix, han de comptar amb els recursos necessaris per "fer front a l'increment de la despesa vinculada a la pandmia" i per "preparar els sistemes sanitaris davant un hipottic rebrot" del virus.

"El Govern garantir que tots els ciutadans, visquin on visquin i tinguin la renda que tinguin, accedeixin en igualtat de condicions a un sistema sanitari públic, universal i de qualitat", ha dit.

ALEMANYA PRESIDIR LA UE EL JUNY

D'altra banda, el president del Govern central ha informat als dirigents de les comunitats sobre els debats actuals en el marc europeu per fer front a la crisi provocada per la pandmia. Així, ha parlat del marc financer plurianual i del fons de recuperació, íntegre de transferncies i no de préstecs.

Per a Sánchez, és "un bon primer pas" sobre el qual cada Estat s'est posicionant: mentre que els pasos de l'est volen parlar del marc financer, uns altres com ustria, Dinamarca, Pasos Baixos i Sucia no volen mutualitzar el deute, encara que ha comentat que aix ja es dóna "de facto".

El cap de l'Executiu ha recordat que el de juny la Presidncia de la UE passar a Alemanya i que aquest país vol liquidar aquest debat i prendre una decisió el més aviat possible.

En tot cas --ha afegit-- l'1 de juny s'engegaran tres línies d'ajuda derivades de les conseqüncies de la crisi i consistents en la reassegurana d'atur, la línia per garantir liquiditat a les empreses i la de les despeses vinculades al Covid-19.

Finalment, Sánchez ha emplaat els presidents a la reunió, el proper 28 de maig, del Govern espanyol amb les comunitats en la Conferncia per a Afers Relacionats amb la Unió Europea (Carue) amb l'objectiu de valorar totes aquestes qüestions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés