Afirmen que patronals i sindicats recelen per la seva prpia "realitat representativa"
BARCELONA, 7 nov. (EUROPA PRESS) -
El Consell General de Cambres de Catalunya ha replicat a patronals i sindicats que la proposició de llei presentada al Parlament sobre la representativitat de les entitats cambrals "s'ajusta a la Constitució i és plenament legal", segons un comunicat.
Foment del Treball, Pimec, UGT i CCOO van demanar divendres als partits rebutjar el text que es va presentar el 30 d'octubre, allegant que perjudica la seva representació en benefici de les cambres: segons ells, incompleix l'Estatut i la Constitució perqu infringeix el paper cambral, que van qualificar de merament administratiu.
En un esborrany que ha recollit Europa Press, la proposició defineix les cambres com "les representants institucionals dels interessos generals del comer, la indústria, la navegació i els serveis en les seves demarcacions respectives, i el Consell General de Cambres ho és en l'mbit de tot Catalunya".
El Consell, que presideix Joan Canadell (Cambra de Barcelona), ha defensat aquest dissabte que la llei estatal de 1993 ja deia que representen, promouen i defensen els interessos generals del comer, la indústria i la navegació; que aquella llei es va recórrer, per el Tribunal Constitucional (TC) la va confirmar; i que al 2014 es va aprovar l'actual, que reitera aquesta afirmació "i a més afegeix" la representació dels interessos dels serveis.
Per aix, considera "simplement mentida" que la proposició catalana sigui inconstitucional, també tenint en compte que el TC es va pronunciar sobre aix i que aquest va ser l'últim pronunciament del TC sobre la matria.
El Consell també allega que la tramitació per lectura única al Parlament est justificada per "la situació de crisi actual i el poc temps que falta perqu acabi la legislatura" catalana.
EL DECRET LLEI
Per al Consell, els agents socials i econmics recelen del text per la "realitat representativa" d'aquests mateixos: constata que el Parlament va convalidar el decret llei del Govern que determina que les organitzacions empresarials autonmiques tinguin el 15% d'empresaris i treballadors afiliats per obtenir representació institucional i representar interessos davant les administracions.
"Mai no s'ha fet el recompte de si tenen o no el 15% esmentat", sosté el Consell, i afegeix que el decret llei va arribar després que agents socials i econmics no veiessin guanyar determinades candidatures les eleccions en algunes cambres significatives.
"Com no es poden controlar de la manera que preveu la normativa és quan forcen el decret llei per assegurar-se una preeminncia sobre les cambres", sempre segons el Consell.
D'aquesta manera, critica que els agents instin els partits a rebutjar la proposició per evitar accions legals i conflictes institucionals: "És una amenaa intolerable que vol desviar l'atenció dels fets reals".