Publicat 21/12/2019 16:22:35 +01:00CET

Les bases d'ERC aproven poder allargar el mandat de Junqueras per estar empresonat

Marta Villata, Pere Aragonès, Roger Torrent i Ester Capella al Congrés Nacional d'ERC el 21 de desembre del 2019.
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Aragonès celebra que el partit surt "a punt per guanyar" després del seu Congrés Nacional

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

El Congrés Nacional d'ERC ha aprovat aquest dissabte amb el 91,01% dels vots la ponència estatutària del partit, que estableix els estatuts i l'organització interna de la formació, i que contempla la possibilitat d'allargar el mandat del president i la secretària general de la formació "quan no hagin pogut desenvolupar plenament les seves funcions com a conseqüència de causes alienes a l'organització i a la seva voluntat".

Això servirà perquè el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general, Marta Rovira, puguin allargar el seu mandat al capdavant del partit per estar empresonat i a l'estranger respectivament.

Els militants d'ERC han avalat la ponència estatutària amb 557 vots a favor, 11 en contra i 44 en blanc, i han rebutjat totes les esmenes sobre aquest document, en l'última votació del Congrés Nacional que el partit ha celebrat aquest dissabte a l'Auditori del Fòrum de Barcelona.

Els estatuts fixen el mandat del president i la secretària general d'ERC en quatre anys, tot i que poden ser reelegits ininterrompudament fins a un màxim de dotze anys, però amb la ponència aprovada aquest dissabte s'introdueix una modificació que contempla que "aquest termini quedarà suspès" en el cas que no hagin pogut exercir el seu càrrec plenament.

Tant Junqueras com Rovira van ser elegits president i secretària general d'ERC el 2011 i han estat reelegits dues vegades --el 2015 i al setembre, quan els republicans van renovar la seva executiva, que va ser la primera fase del Congrés Nacional que culmina aquest dissabte--, per la qual cosa, amb els anteriors estatuts, podria mantenir el seu càrrec fins el 2023 com a màxim, però ara el podrà allargar.

La ponència modifica alguns detalls sobre els estatuts del partit i, entre d'altres qüestions, es compromet a fomentar el principi de regeneració democràtica "limitant les acumulacions de càrrecs institucionals i orgànics i, mitjançant les limitacions de mandat, es procurarà la generació de relleus en les institucions i en la mateixa organització com una mesura per millorar la qualitat democràtica".

CLAUSURA D'ARAGONÈS

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, s'ha encarregat de clausurar el Congrés amb un breu discurs en què ha destacat que, després d'aquesta jornada, ERC és "una organització més forta, més preparada, més cohesionada i a punt per guanyar".

"Gràcies per fer d'aquest partit l'eina més útil al servei de la república i la justícia social", ha conclòs, i ha convidat a la resta de l'executiva i dirigents republicans a pujar a l'escenari entre crits d''independència'.