Publicado 05/06/2020 20:30

L'Empresa Familiar Andorrana fa 52 propostes per reactivar l'economia

Vista del nucli urb format per Escaldis-Engordany i Andorra la Vella.
EOG

   ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 5 juny (EUROPA PRESS) -

   L'Empresa Familiar Andorrana (EFA) --associació patronal d'empreses familiars-- ha fet públic aquest divendres un document amb 52 propostes per reactivar l'economia després del Covid-19.

   Entre les mesures que es proposen hi ha la venda, amb opció de recompra, de les empreses parapúblicas elctrica --Forces Elctriques d'Andorra (FEDA)-- i de telecomunicacions --Andorra Telecom--.

   També es demana el manteniment del model i el nivell de pressió fiscal actual i revisar les partides d'inversió pública previstes "sense retallar-les de forma sistemtica".

   El document classifica les mesures en "requeriments bsics, millores d'eficincia i altres mesures"; les exposades en els pargrafs precedents s'inclouen en el bloc de requeriments bsics, on també hi ha el donar impuls a les infraestructures aeroporturies.

   A l'apartat de millores d'eficincia s'inclouen mesurades com l'externalización d'alguns organismes i serveis prestats pel sector públic o l'estudiar l'aplicació d'una suspensió temporal dels contractes de treball --la fórmula andorrana d'un ERTO-- en l'administració pública.

   També entren en aquest bloc propostes per facilitar que empreses amb una "orientació clarament enfocada a l'economia digital" s'estableixin a Andorra.

   Com "altres mesures" es troba l'augment de la despesa en promoció turística del país, reprendre el projecte del casino o estudiar el desenvolupament d'una aplicació que permeti la traabilidad de les persones per evitar l'expansió del SARS-CoV-2.

   Segons l'Empresa Familiar Andorrana, ha volgut fer propostes "que incentivarien la demanda, que podrien contribuir al reequilibri de les balances fiscals de l'Estat a llarg termini i que poden servir com a palanca per a una major diversificació de l'economia, aconseguint efectes multiplicadors".

   El document també analitza les mesures aplicades de moment per reduir l'impacte de la crisi del Covid-19, que "han donat oxigen al teixit empresarial i social del país, per suposen un elevat cost que afecta als pressupostos de l'estat i al seu nivell d'endeutament".

   L'EFA opina que "el futur immediat per a l'economia del país és preocupant", especialment per a aquells sectors més vinculats al turisme, i creu que les conseqüncies de l'emergncia sanitria es manifestaran durant diversos anys.

   És per tot aix que creu imprescindible adoptar mesures, reformes i actuacions que mitiguin els efectes de la crisi i alhora serveixin de "base per a una futura diversificació i reforma del model econmic, incorporant noves fonts d'ingressos, i d'una millora de la competitivitat econmica del país".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés