Publicat 11/06/2020 11:29CET

L'economia catalana va caure un 4,9% en el primer trimestre de 2020

Bitllets, monedes, euros, euro, diners
EUROPA PRESS - Archivo

La demanda interna disminueix un 4,8% i les exportacions un 6,4%

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

L'economia catalana va registrar una caiguda del 4,9% en el primer trimestre d'aquest 2020 en comparació del mateix període de l'any passat hagut de, principalment, a l'aportació negativa de la demanda interna (-4,8%), alhora que les exportacions han retrocedit un 6,4%, segons dades de l'Idescat.

L'evolució de l'economia catalana en els primers tres mesos de l'any situa el creixement del PIB una desena per sota de la mitjana espanyola, que segons les dades avançades va retrocedir un 4,1%, i set desenes inferior a la de la UE-27, que se situa en un 3,5%.

Quant a l'evolució intertrimestral, el PIB de Catalunya també mostra una caiguda del 4,9%, tres desenes per sobre de la taxa espanyola (-5,2%) i molt per sota de la mitjana registrada per la UE-27 (-2,7%).

La reculada d'un 4,8% de la demanda interna s'explica per la caiguda del consum de les llars (-7,5%) a causa de la paralització de l'activitat no essencial durant l'estat d'alarma per coronavirus, si bé el consum de les administracions públiques va créixer un 5,1%, principalment per despeses de personal i la compra de béns i serveis del Servei Català de la Salut i de l'Institut Català de la Salut, que han repuntar un 28%.

La reculada de les exportacions (-6,4%) es deu a la reducció de les exportacions de béns i serveis (-3,8%) per l'aturada de l'activitat industrial i del comerç mundial.

El consum dels estrangers a Catalunya ha caigut un 19% i l'evolució de la despesa declarada dels turistes estrangers fins a febrer ja era negativa, al que s'ha sumat l'impacte negatiu de la suspensió de l'activitat turística a partir de la segona quinzena de març.

Quant a les importacions, han caigut un 7,6% a causa de la reculada de les importacions de béns i serveis (-7,7%) i del consum dels residents a l'estranger (-7,3%).

CAIGUDA GENERALITZADA EN TOTS ELS SECTORS

Tots els sectors econòmics mostren una caiguda generalitzada de la seva activitat, sent la construcció el que presenta un descens més pronunciat, del 7,7%, mentre que els serveis mostren una reducció del 4,3% a causa del comerç, el transport i l'hostaleria (-9,6%).

Per la seva banda, la indústria mostra un descens del 2,4% per sisè trimestre consecutiu, i el sector agrari presenta un creixement negatiu del 2,2%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés