Publicat 04/06/2019 15:02

L'economia catalana creixerà un 2,2% el 2019 i un 2% el 2020, segons BBVA

Av.- L'economia catalana creixer un 2,2% en 2019 i un 2% en 2020, segons BBVA
EUROPA PRESS

BARCELONA, 4 juny (EUROPA PRESS) -

L'economia catalana mantindr el seu objectiu de creixement i augmentar un 2,2% aquest 2019 i un 2% el 2020, un bienni en qu es preveuen crear 126.000 llocs de treball i reduir la taxa d'atur fins al 9,8% a finals de l'any vinent.

Així ho han explicat aquest dimarts en la presentació de l'últim informe 'Situació Catalunya' l'economista cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, i el director territorial de BBVA a Catalunya, Xavier Llinares.

D'aquesta manera, l'economia catalana est registrant certa desacceleració en passar d'un creixement del 3,2% el 2017 i del 2,3% el 2018, la qual cosa es deu a un debilitament del consum privat, de la demanda turística i de les exportacions de béns.

Llinares ha raonat que les causes d'aquesta baixada de nou dcimes del creixement el 2018 també es troben en la reducció dels vents de cua que reforaven l'economia catalana i les incerteses en la política econmica al conjunt d'Espanya, on s'espera un creixement del 2,2% el 2019 i de l'1,9% el 2020.

Aquests factors han incidit en una "evolució menys favorable" de dos sectors clau per a una economia oberta com la catalana, com són la indústria i el comer, el transport i l'hostaleria, que van veure com es va reduir la seva contribució al creixement des del 2017.

Malgrat tot, el BBVA espera que la recuperació de l'economia catalana continu grcies al manteniment d'una política monetria expansiva i uns preus del petroli baixos, en una comunitat en la qual s'utilitza majoritriament energia importada, la qual cosa reduir els preus del transport i beneficiar les exportacions.

'XOCS' PER A L'ECONOMIA CATALANA

Cardoso ha remarcat que es van produir certs 'xocs' a Catalunya durant el 2017 que han incidit negativament en la seva evolució econmica, sobretot, en termes d'ocupació, segons ha considerat, i ha exposat que aquests impactes són els atemptats terroristes de l'agost de 2017 i la "tensió política" que es va produir durant la tardor d'aquell any.

Ha indicat que han ideat una "regió sinttica", que s'ha basat en comunitats autnomes amb una estructura productiva similar a Catalunya, com la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana i el País Basc, i que fan servir per comparar-la amb Catalunya i veure quin hagués estat el seu desenvolupament sense aquests impactes.

Aquest indicador conclou que Catalunya hauria perdut uns 30.000 afiliats des de mitjans del 2017, al voltant de l'1% de l'ocupació, una disminució que es concentra especialment en el sector privat, i Cardoso ha assenyalat que no es pot diferenciar l'impacte dels atemptats i el del context polític d'aquesta xifra global.

A aix se suma la incertesa en la política econmica amb una situació de pressupostos prorrogats a Catalunya i un canvi d'Executiu central: "Hi ha incertesa sobre quines seran les polítiques, les regles i la regulació que afrontaran les empreses i famílies durant els propers anys", ha alertat i ha concretat com a exemple els anuncis de pujades de pensions i salaris.

Preguntat per quin efecte tindria la convocatria d'eleccions a Catalunya, Cardoso ha sostingut que l'índex només el tenen calculat per al conjunt d'Espanya per que aquest evidencia que una major fragmentació del Congrés i els "desequilibris" entre el sector públic i el privat llastren el creixement de l'economia entre dues i tres dcimes, i ha recalcat que l'impacte d'aquesta possible incertesa en la comunitat depn de quanta n'hi hagi.

PANORAMA INTERNACIONAL

El context internacional també est influint en la moderació de l'economia catalana amb tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, encara que també amb la Unió Europea, i el possible impacte del Brexit.

La incidncia del proteccionisme i l'establiment d'aranzels poden afectar els sectors de l'automoció i el tecnolgic, tenint en compte que les exportacions ja registren creixement més baix a Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés