Publicat 30/04/2019 17:20

L'economia catalana creix més que la mitjana europea per redistribueix menys, segons la Cambra de Barcelona

L'economia catalana creix més que la mitjana europea per no reverteix en les persones
EUROPA PRESS

La Cambra de Barcelona veu estancat el poder adquisitiu dels catalans des del 2000

BARCELONA, 30 abr. (EUROPA PRESS) -

L'economia catalana ha crescut més en PIB i ocupació que la mitjana de la Unió Econmica i Monetria (UEM-12) europea del 2000 al 2017, per ha redistribut menys la riquesa, perqu no s'ha tradut en una millora del benestar de les persones.

Així s'extreu de l'informe 'L'economia catalana al segle XXI. Balan (2000-2017) i perspectives (2030)' dut a terme per la Cambra de Comer de Barcelona, i que el director d'Estudis Econmics de l'ens cameral, Joan-Ramon Rovira, ha presentat en una roda de premsa aquest dimarts.

En termes generals, Catalunya ha augmentat el seu pes en relació amb els principals pasos de la zona euro, encara que no ha convergit en termes de productivitat i valor afegit brut (VAB), i s'ha mantingut estable respecte al conjunt d'Espanya.

L'informe constata un estancament del poder adquisitiu de les famílies des del 2000 malgrat el creixement del PIB i l'ocupació en el període analitzat, per la qual cosa conclou que Catalunya ha de créixer amb més qualitat.

L'informe compara l'economia catalana amb la UEM-12, dos pasos europeus --ustria i Dinamarca-- i dues autonomies --Madrid i el País Basc--, amb totes les variables per determinar el seu pes econmic quantitatiu i qualitatiu sobre la base de tres eixos: productivitat, competitivitat i equitat.

PATRÓ DE CREIXEMENT DESEQUILIBRAT

Es constata que en el mateix període, el PIB per capita a preus constants ha crescut per sota de la mitjana europea i espanyola, alhora que el valor de la renda familiar disponible bruta per habitant est estancada des del 2000.

Rovira ha explicat que l'augment de productivitat a Catalunya es deu a la incorporació del progrés tcnic amb nous equipaments per especialment a la reestructuració del teixit empresarial, amb la destrucció de llocs de treball a causa de la crisi econmica, la qual cosa ha derivat en un creixement amb alts i baixos del mercat de treball.

En canvi, la inversió en R+D+i i en infraestructures productives ha perdut pes en relació amb el PIB, mentre que Europa ha seguit un patró uniforme.

RESILINCIA EMPRESARIAL

Segons l'anlisi, el teixit empresarial catal ha augmentat la seva dimensió després de la crisi, la qual cosa ha impulsat la productivitat, i s'ha redut considerablement l'endeutament del sector privat.

Segons Rovira, "després d'una crisi econmica i política, que el teixit empresarial catal surti reforat és extraordinari. Durant la recuperació, el nombre d'empreses catalanes augmenta més que en el conjunt d'Espanya".

Considera molt important que l'impuls empresarial no es perdi i que l'estabilitat del marc polític i institucional és decisiu, així com que interactui amb el teixit empresarial: "Ha d'haver-hi una continutat en les polítiques, grans acords i consensos amb les principals qüestions de país".

També ha explicat que el gran repte de futur de Catalunya és tenir una economia basada en el coneixement i una política industrial mplia que vagi més enll de les manufactures: "La productivitat és essencial a Catalunya".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés