Publicat 10/9/2020 11:49:42 +02:00CET

L'economia catalana cau un 21,3% interanual el segon trimestre, segons l'Idescat

Bitllets, monedes, euros, euro, diners
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 10 set. (EUROPA PRESS) -

El PIB de Catalunya va caure un 21,3% interanual el segon trimestre d'aquest 2020 a causa de l'impacte negatiu de la demanda interna (-19,7%) en tots els components excepte en el consum de les administracions públiques (5,3%), segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

Quant al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger han caigut un 37,7% interanual i les importacions s'han reduït fins a un 33,6%.

En el context actual de recessió econòmica global pel coronavirus, l'evolució interanual de l'economia catalana situa el PIB de Catalunya vuit dècimes per sobre de la mitjana espanyola (-22,1%) i nou punts i sis dècimes per sota respecte a la UE (-11,7%).

Quant a l'evolució intertrimestral, el PIB va caure un 16,9% i se situa un punt i sis dècimes per sobre de la taxa espanyola (-18,5%), mentre que la taxa de la UE és d'un -14,1%.

Quant a la demanda interna, destaca la caiguda del consum de les llars (-26,3%), a causa de la paralització de les compres no essencials a partir de la declaració de l'estat d'alarma per la covid-19.

La intensa reducció de les vendes del comerç al detall dels mesos d'abril i maig es va atenuar al juny, coincidint amb la millora de la situació sanitària i la progressiva eliminació de les restriccions de mobilitat.

CAIGUDA EN TOTS ELS SECTORS

Quant a l'oferta, la caiguda és generalitzada en tots els sectors, tot i que en menys mesura en l'agricultura (-2,3%), i la construcció és el que registra un pitjor descens (-25,1%), però destaca la baixada del sector serveis (-20,4%), que no s'havia produït en crisis anteriors, a causa del comerç, el transport i l'hostaleria (-39,8%).

Pel que fa a la indústria, assoleix una caiguda del 23,1% i els sectors més afectats són la fabricació de vehicles a motor i la metal·lúrgia.

No obstant això, destaca la recuperació del mes de juny, quan la indústria alimentària i el sector químic i farmacèutic han recuperat pràcticament el nivell d'activitat de fa un any.

Contador