Publicat 20/9/2019 11:39:56 +02:00CET

L'economia andorrana registra un increment real del 2,3% en el segon trimestre

Una cambrera serveix una cervesa en un bar
Eduardo Parra - Europa Press

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 20 set. (EUROPA PRESS) -

L'economia andorrana ha registrat un creixement real del 2,3% durant el segon trimestre del 2019, un punt més que en el mateix període de l'any anterior, segons ha informat aquest dijous el Departament d'Estadística del Govern d'Andorra en un comunicat.

Aquesta variació continua la dinmica de creixement dels últims trimestres, "tot i que les variacions experimentades en els primers trimestres de cada any es caracteritzen per un ritme de creixement més lent".

Així, el comportament ha estat "molt semblant" al dels últims trimestres del 2018 i al del primer trimestre del 2019, i tots els sectors d'activitat han experimentat creixements reals semblants.

En conseqüncia, l'economia andorrana "manté i consolida a comenaments de l'any 2019 el creixement dels anys 2017 i 2018, iguala el de l'economia espanyola (+2,3%) i se situa un punt per sobre de la variació a la Unió Europea (+1,4%) i de l'economia francesa (1,4%)".

Sense tenir en compte l'efecte de la crisi financera, que va comportar una reducció de les taxes de creixement per sota de l'1% l'any 2015, la srie anual del valor afegit brut (VAB) no financer "denota que la recuperació de l'economia andorrana té un ritme sostingut des de comenaments del 2012".

El departament d'Estadística andorr afegeix que, des del quart trimestre del 2014, l'economia registra taxes de creixement positives.

L'evolució del PIB d'Andorra ve marcada per la dinmica dels serveis, que suposen més del 80% del PIB aquests darrers anys, i que en aquest segon trimestre del 2019 ha experimentat una evolució del +2,3%, per sobre de la registrada el mateix trimestre de l'any passat i en línia amb la de l'any 2017.

El sector serveis inclou tres subgrups, un primer amb el comer, el transport, l'hostaleria i la informació; un segon amb les activitats financeres, immobiliries, professionals i tcniques; i un últim amb les administracions públiques, educació, sanitat, serveis socials i personals.

El primer, que suposa el 36% del VAB, ha registrat un increment del 3,2% en el segon trimestre del 2019, taxes de creixement que es mantenen elevades des de l'any 2017.

El segon, que representa un 42% del VAB, ha experimentat un creixement del 2% en el segon trimestre del 2019, i supera els valors que es van registrar en els últims trimestres.

Finalment, el tercer subgrup suposa un 22% del VAB i la seva variació real ha estat de l'1,4%, amb una tendncia "més constant al llarg dels períodes considerats, a diferncia dels altres dos subgrups", assenyala el departament d'Estadística.

Finalment, destaca la dinmica positiva de la construcció, amb un creixement del 5,3% en el segon trimestre d'aquest any, i en negatiu la variació del -1,2% del sector de l'agricultura.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés