Publicat 20/7/2020 13:10:09 +02:00CET

Laya reconeix que les negociacions estan en un "moment delicat" i espera un "acord refundacional" per a la UE

La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, en una sessió de control al Senat. Madrid (Espanya) 14 de juliol del 2020.
EUROPA PRESS/J. Hellín. POOL - Europa Press

MADRID, 20 EUROPA PRESS

La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, ha reconegut aquest dilluns que les negociacions entre els caps d'estat i de govern de la UE sobre el fons de recuperació es troben en un "moment delicat", tot i que confia que finalment es pugui arribar a un "acord que sigui refundacional" per a Europa.

En una entrevista de la Cadena Ser que ha recollit Europa Press, la titular d'Exteriors ha assenyalat que "el consens" que s'ha anat construint durant mesos és "fràgil", especialment després de les tres jornades de negociacions que es reprendran aquest dilluns a les 16.00.

En aquest consens, González Laya ha explicat que hi ha quatre "ingredients" que fan especialment difícils les negociacions. "Fem primer el pressupost sense el Regne Unit, i cal repartir les cartes", ha assenyalat.

A més, és la primera vegada que es fa un fons de recuperació amb transferències i crèdits, segons ha apuntat. També hi ha una "gran confusió geopolítica" amb un "conflicte sense precedents entre la Xina i els Estats Units".

Finalment, la ministra ha assenyalat la "mutació" de l'economia, amb la descarbonització i la digitalització com els últims factors que dibuixen el "teló de fons" sobre el qual els països membres negocien a partir d'aquest dijous.

"NO ES TRACTA DE VÈNCER, SINÓ DE CONVÈNCER"

"Aquesta és la gran tasca dels europeus", ha assenyalat González Laya, que ha insistit que per construir un "consens" cal tenir "en compte tots els països". "No es tracta de vèncer, es tracta de convèncer", ha apuntat, després de mostrar confiança en un acord que sigui "refundacional".

D'altra banda, González Laya ha reconegut que no li agradaria que es caricaturitzés els països "garrepes" que demanen condicions concretes perquè, segons ha explicat, no es correspon amb la "realitat".

Així, la ministra d'Afers Exteriors ha afirmat que Espanya no rebutja la "condicionalitat" dels ajuts econòmics i que hi hagi "una bona governança que ofereixi confiança". Això sí, tot s'haurà de fer en un "marc que ofereixi claredat i transparència" que, segons la seva opinió, és el que "fonamenta una relació de família dins de la UE".

Contador