Publicat 19/11/2019 17:13:32 +01:00CET

L'Audiència Provincial de Sevilla condemna Griñán a sis anys de presó i Chaves a nou anys d'inhabilitació pel cas ERO

Els expresidents Manuel Chaves (i) i José Antonio Griñán
Pool - Archivo

SEVILLA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

L'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán ha estat condemnat per l'Audiència Provincial de Sevilla a sis anys i dos dies de presó i 15 anys i dos dies d'inhabilitació especial en la causa judicial sobre els expedients de regulació d'ocupació (ERO), mentre que el seu antecessor en el càrrec, Manuel Chaves, ha estat condemnat a nou anys d'inhabilitació especial.

Així ho recull la sentència que ha donat a conèixer aquest dimarts el tribunal de la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Sevilla després de gairebé un any des del final del judici i pràcticament nou anys des que la jutgessa Mercedes Alaya comencés la instrucció.

La Fiscalia Anticorrupció demanava per a Griñán sis anys de presó i 30 d'inhabilitació per prevaricació i malversació, i per a Chaves deu anys d'inhabilitació per prevaricació.

Finalment, la sentència, que és recurrible davant el Tribunal Suprem, ha condemnat Chaves per un delicte continuat de prevaricació, i Griñán pel mateix supòsit en concurs medial amb un delicte continuat de malversació.

L'exconseller de la Presidència Gaspar Zarrías i l'exconsellera d'Economia i Hisenda Magdalena Álvarez han estat condemnats a nou anys d'inhabilitació especial per un delicte continuat de prevaricació en tots dos casos. La Fiscalia Anticorrupció els demanava deu anys d'inhabilitació per prevaricació a cadascun.

PRESÓ PER ALS EXCONSELLERS VIERA, FERNÁNDEZ, VALLEJO I AGUAYO

Per la seva banda, l'exconseller d'Ocupació Antonio Fernández ha estat condemnat a 7 anys, 11 mesos i un dia de presó i inhabilitació absoluta durant 19 anys, 6 mesos i un dia per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un altre continuat de malversació.

Els exconsellers José Antonio Viera (Ocupació) i Francisco Vallejo (Innovació) han estat condemnats cadascun d'ells a 7 anys i un dia de presó i inhabilitació absoluta durant 18 anys i un dia, en tots dos casos per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un continuat de malversació. La Fiscalia Anticorrupció demanava per als tres exconsellers vuit anys de presó i 30 d'inhabilitació per prevaricació i malversació.

L'exconsellera d'Hisenda Carmen Martínez Aguayo ha estat condemnada a sis anys i dos dies de presó i 15 anys i dos dies d'inhabilitació absoluta per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un continuat de malversació. La Fiscalia Anticorrupció sol·licitava sis anys de presó i 30 d'inhabilitació per prevaricació i malversació.

L'ex-director general de Treball Francisco Javier Guerrero ha estat condemnat a 7 anys, 11 mesos i un dia de presó i 19 anys, sis mesos i un dia d'inhabilitació absoluta per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un continuat de malversació. Juan Márquez, també ex-director general de Treball, ha estat condemnat a 7 anys i un dia de presó i 18 anys i un dia d'inhabilitació absoluta pels mateixos supòsits. La Fiscalia Anticorrupció els demanava vuit anys de presó i 30 d'inhabilitació per prevaricació i malversació.

Per la seva banda, l'exviceconseller d'Ocupació Agustín Barberá ha estat condemnat a set anys i un dia de presó, i a 18 anys i un dia d'inhabilitació absoluta per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un continuat de malversació. La Fiscalia demanava per a ell vuit anys de presó i 30 d'inhabilitació.

De la mateixa manera, l'exviceconseller d'Innovació Jesús María Rodríguez ha estat condemnat a sis anys i dos dies de presó i a 15 anys i dos dies d'inhabilitació absoluta per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un altre continuat de malversació. La Fiscalia sol·licitava per a ell fins a vuit anys de presó i 30 d'inhabilitació.

Així mateix, l'ex-director general d'Economia i Hisenda José Salgueiro, i l'ex-director general de Pressupostos Antonio Vicente Lozano han estat condemnats cadascun d'ells a 9 anys d'inhabilitació especial per un delicte continuat de prevaricació en tots dos casos. La Fiscalia sol·licitava per a cadascun d'ells una pena de 10 anys d'inhabilitació per ocupar un càrrec públic.

També ha estat condemnat l'ex-director general d'IFA/IDEA Miguel Ángel Serrano, a una pena de sis anys, sis mesos i un dia de presó, i a inhabilitació absoluta, per un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un continuat de malversació pels quals la Fiscalia demanava una pena total de vuit anys de presó i 30 d'inhabilitació.

NOMÉS DOS DELS 21 ACUSATS TOTALMENT ABSOLTS

Només dos dels 21 acusats han estat absolts totalment per l'Audiència Provincial de Sevilla; en concret, l'ex-interventor general de la Junta Manuel Gómez -per a qui la Fiscalia demanava sis anys de presó i 30 d'inhabilitació per prevaricació i malversació continuades- i l'excap del Gabinet Jurídic Francisco del Río, que s'enfrontava a una pena sol·licitada pel ministeri públic de deu anys d'inhabilitació per a ocupació o càrrec públic per un suposat delicte continuat de prevaricació.

Els ex-secretaris generals tècnics d'Ocupació Juan Francisco Sánchez, Javier Aguado i Lourdes Medina i l'exdirector de l'agència IFA-IDEA, Jacinto Cañete, només han estat condemnats per prevaricació i no per malversació, per la qual cosa no aniran a presó com demanava la Fiscalia i només reben condemnes d'inhabilitació.

En concret, Juan Francisco Sánchez i Javier Aguado han estat condemnats, cadascun d'ells, a nou anys d'inhabilitació especial per un delicte continuat de prevaricació i han estat absolts del supòsit continuat de malversació.

Per la seva banda, a Lourdes Medina i Jacinto Cañete se'ls imposa en cada cas una condemna de vuit anys, sis mesos i un dia d'inhabilitació especial per un delicte continuat de prevaricació, mentre queden absolts del delicte continuat de malversació que els atribuïa a cadascun la Fiscalia.