L'Audiència permet a la Fira de Girona vetar la presència de l'Exèrcit amb uniforme a l'Expojove

Publicat 25/10/2019 18:31:16CET
   El Ejército ha asistido este miércoles con personal civil al primer día del salón ExpoJove de Girona, después de que un juzgado de la ciudad permitiera su participación pero sin uniforme, y un grupo de personas se ha acercado para protestar contra la p
CUP - Archivo

GIRONA, 25 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència de Girona ha estimat un recurs de la Fira de Girona i li permet establir que la presència del Ministeri de Defensa en el saló Expojove "la faci personal que no vesteixi uniforme militar".

En una sentència recollida per Europa Press, l'Audiència estima parcialment el recurs contra la decisió d'un jutjat d'anul·lar l'acord de la Fira de Girona d'excloure l'exèrcit del saló Expojove durant tres anys per suposadament infringir el codi ètic de l'entitat en haver participat en un estand en l'edició del 2017 amb personal uniformat.

En la sentència de la Secció Segona civil de l'Audiència de Girona --que ha comptat amb un vot particular--, es deixa sense efecte la declaració de nul·litat parcial d'un punt del codi ètic, que prohibeix la difusió d'elements bèl·lics.

L'Audiència de Girona estableix que de cara a futures possibles participacions a ExpoJove, si Defensa sol·licita participar-hi, Fira de Girona haurà de decidir, igual que amb qualsevol altra petició d'aquest tipus, si accedeix a la sol·licitud feta d'acord amb les normes legals vigents i a les normes de participació.

Ha assenyalat que no es tindran en compte, en el moment de prendre aquesta decisió, els fets que van originar la polèmica el 2017, i si accepta la sol·licitud, podrà establir que la presència de l'exèrcit sigui sense uniforme militar.

ALCALDESSA DE GIRONA

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que està molt satisfeta amb la sentència perquè vol "el més substancial" i permet recuperar el text del codi ètic original, que no permet elements bèl·lics.

En declaracions als mitjans, ha dit que, no obstant això, no s'accepten les sancions al no aplicar-se una retroactivitat, però ha advertit que a partir d'ara sí que es podran aplicar.

Ha demanat al Govern del PSOE que no recorrin la sentència i l'acceptin, perquè la considerla "justa i lògica", i ha remarcat una actitud de coherència en el PSC.

Madrenas ha explicat que posarà a la disposició de l'Ajuntament de Barcelona la sentència, i recorda que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també volia actuar, i per demostrar que "amb constància es poden cercar fórmules imaginatives per reduir la visibilitat de l'exèrcit" en aquest tipus de salons.

Preguntada per si podrien participar vestits de civil, ha remarcat que l'exèrcit sempre ha dit que "sense uniforme no podien participar" i que, després d'aquesta sentència, es podrà veure si són coherents.

VOT PARTICULAR

En un vot particular discrepant, la magistrada Maria Isabel Soler ha considerat que "quan el Ministeri de Defensa va acceptar les condicions generals de la contractació per participar en l'Expojove 2017, no facultaven al comitè executiu de la Fira de Girona" per imposar sancions sobre la base de normes de participació aprovades setmanes després d'acabar l'esdeveniment.

També s'ha oposat a "prohibir l'ús de l'uniforme per associar-se a l'ús de la força, com fa la part apel·lant, per ser contrari als valors de la pau que la Fira de Girona vol promocionar i associar-ho a un element bèl·lic".

"El motiu d'associar de manera exclusiva l'uniforme com a inseparable a l'ús de la força no es correspon amb a realitat, ni el sol ús d'un uniforme pot vincular-se amb elements bèl·lics", ha afegit la magistrada.