Publicat 20/11/2019 17:18CET

L'Audincia Nacional va confirmar la presó pels dos CDR que van declarar perqu van reconixer els fets

Un dels CDR detinguts en l'operació Judes declara a l'Audincia Nacional.
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS

Els detinguts van tenir accés als indicis i un va admetre que el tracte de la Gurdia Civil va ser "exquisit"

MADRID, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

La Sala penal de l'Audincia Nacional ha confirmat la mesura de presó provisional per a Ferran Jolis i Jordi Ros, dos dels membres dels Comits de Defensa de la República (CDR) imputats per pertinena a organització terrorista, perqu tant en la seva declaració a la Gurdia Civil com al jutge instructor van reconixer els fets i en tot moment van tenir accés a informació de les diligncies d'investigació.

Així consta en les dues actuacions en les quals la Secció Segona de la Sala de la Penal avala la decisió adoptada pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6, Manuel García Castellón, en relació a Ros i Jolis, els únics dels set detinguts el 23 de setembre que van voler contestar tant les preguntes dels investigadors com de la Fiscalia. En el moment de ser arrestats, tots dos van poder tenir assistncia d'advocats d'ofici.

A diferncia dels altres cinc investigats, les ordres d'empresonament dels quals van ser anullades i les seves vistes breus van haver de repetir-se perqu no havien tingut accés a "informació essencial" de la causa, els magistrats no veuen aquesta circumstncia la de Ros i Jolis, perqu ni ells ni els seus lletrats d'ofici, tant a la seu policial com a judicial, "no van efectuar objecció formal ni expressa, ni queixa ni protesta quant a la privació d'informació referida als elements essencials de la detenció".

"Ni consta petició de l'advocat de tenir accés a aquesta informació, abans de produir-se l'interrogatori del seu patrocinat, ni res que indiqués que no se li permetés conixer de forma suficient les raons que havien motivat la detenció del seu client quant a l'eventual afectació respecte a l'efectivitat de l'assistncia lletrada", explica el tribunal.

Així mateix, destaca en les dues actuacions que "tampoc consta que en el curs de la declaració judicial davant l'instructor es plantegés aquest obstacle", perqu els dos imputats van dir "conixer el motiu de la detenció" i van admetre que se li havia comunicat els seus drets.

VAN CONIXER LA PART "NUCLEAR" DE LES ACTUACIONS

Amb tot aix, "cal entendre" que els detinguts van tenir "perfecte coneixement dels fets" que se'ls imputen arran de la informació sumari que es va dur a terme en seu policial", diu la interlocutria referida a Ros, mentre que el de Jolis apunta al fet que va tenir accés a la "part nuclear de la informació essencial per poder exercir amb suficients garanties el dret de defensa".

És més, els magistrats afegeixen que en els casos de Ros i Jolis, cap dels dos ni els seus advocats d'ofici van sollicitar tenir accés a aquesta informació essencial, i "aquesta passivitat de la defensa" denota, segons subratllen, "aquiescncia amb les dades i informació facilitada". En el cas de Ros, a més, destaquen en l'acte que aquest va dir al jutge que el tracte que li havia donat la Gurdia Civil va ser "exquisit".

Quant als indicis recollits pels investigadors, la Sala recorda que Ros va admetre pertnyer a l'Equip de Resposta Tctica (ERT), la fracció dels CDR que "hauria planificat la comissió d'una srie d'actes delictius, com l'assalt al Parlament.

Aquest detingut també va confessar haver "treballat amb elements explosius perillosos, substncies explosives i incendiries", al mateix temps que va reconixer que "per aconseguir una Catalunya independent caldria dur a terme un altre tipus d'accions com sabotatges de baixa intensitat" i que "havia gastat molts diners per a la fabricació d'explosius".

MESURA DE DISTRACCIÓ PER A UNA ACCIÓ MÉS GRAN

Es tractava, va dir Ros, de fer servir aquest explosiu "com a mesura de distracció, i atreure l'atenció de la Policia, respecte d'una altra acció simultnia que seria la principal", tot i que no va voler revelar quina. També va reconixer, afegeix la interlocutria, que "va inspeccionar una torre elctrica per fer servir l'explosiu, i va arribar a la conclusió que l'acció no era viable".

En el cas de Jolis, la interlocutria exposa que va reconixer en les seves declaracions, tant en la policial com en la judicial, "la seva participació en determinats fets dirigits a la realització d'accions violentes com l'assalt i posterior ocupació de forma illegal del Parlament de Catalunya amb la intenció de blindar la institució per evitar que s'hi pogués accedir des de l'exterior".

Recull que hauria rebut del també investigat Xavier Buigas "l'encrrec d'establir una xarxa de comunicació segura i indetectable per poder mantenir comunicacions des de l'interior del Parlament", ja perqu la seva feina consistiria "a preservar l'organització en l'ombra abans, durant i després de les accions mitjanant la facilitació de telfons clandestins" i el seu rol a l'ERT era el d'"informtic especialitzat en telecomunicacions".

Per als magistrats, tots aquests indicis són "suficients" per confirmar la mesura de presó provisional, a la qual cal afegir la "temptació de fugida" que, al seu parer, podrien tenir els imputats, unida a les "indubtables possibilitats" per escapolir-se i ocultar-se que els podria facilitar l'organització investigada. Alludeixen també al risc de reiteració delictiva i a la "perillositat" dels detinguts.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés