Publicat 23/11/2015 13:08

L'Audiència Nacional suspèn el judici contra Díaz Ferrán

L'excap de la patronal s'enfronta a quatre anys de presó per apropiar-se de 4,4 milions de clients de Marsans

MADRID, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Nacional ha ajornat al 7 de gener el judici que tenia previst fer des d'aquest dilluns contra l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán per apropiar-se de 4,4 milions d'euros de clients del Grup Marsans, perquè el seu audiòfon no funciona i està a l'espera que un centre mèdic li repari o reemplaci el dispositiu.

La secció quarta de la sala penal ha adoptat aquesta decisió després que dos forenses hagin diagnosticat en calabossos l'excap de la patronal, que ha estat traslladat des de la presó madrilenya de Soto del Real i que ja ha advertit del mal estat del seu audiòfon el passat 29 d'octubre a l'Audiència Nacional.

Tot i que el Ministeri Fiscal va informar a favor que fos traslladat a un centre especialitzat i els jutges van autoritzar la seva sortida de presó, Díaz Ferrán no ha estat emportat als centres d'audició i ha estat conduït a la seu judicial malgrat no poder sentir les acusacions i les declaracions de la vista oral.

En la vista, dos forenses han exposat davant del tribunal, presidit per la magistrada Teresa Palacios, que l'audiòfon de l'acusat està "trencat" i que seria "incapaç d'assabentar-se" del transcurs de la vista oral. "Sent molt poc, únicament quan està a curta distància", han afegit.

Per aquesta raó, el tribunal ha accedit a ajornar als dies 7, 8, 28 i 29 de gener les sessions del judici, on s'enfronta amb quatre anys de presó per un delicte continuat d'apropiació indeguda, de la mateixa manera que l'últim director general de l'empresa turística, Iván Losada.

Díaz Ferrán ha intentat buscar una rebaixa a la meitat de la pena en un acord de conformitat amb el fiscal Daniel Campos, que ha sol·licitat que amb la "màxima urgència" se solucionin les deficiències per fer el judici, en què també reclama que els acusats paguin sengles multes de 12.000 euros, segons fonts jurídiques.

Díaz Ferrán, de 72 anys i amb problemes d'audició des de fa més de 20 anys, pateix sordesa en les dues orelles i porta un audiòfon de quatre anys d'antiguitat i deteriorat com a conseqüència dels cops de diverses caigudes.

Qui va ser el màxim responsable de l'empresariat espanyol ja va advertir l'estiu passat que no podia escoltar bé el desenvolupament del judici del 'cas Creuer'.

En el seu escrit provisional d'acusació, el fiscal Daniel Campos defensa que ambdós es van apropiar indegudament de les quantitats lliurades pels clients per a l'adquisició de bitllets i que els usuaris de Viajes Marsans i les seves filials Tiempo Libre, Rural Tours i Viajes Crisol van perdre les quantitats dipositades per les seves reserves de viatges cancel·lats.

OPERATIVA DE MARSANS

Segons el fiscal, entre l'1 de març i el 31 de juliol del 2010, el grup Marsans va formalitzar reserves que van donar lloc a 7.560 dipòsits de clients, dels quals 4.706 no han estat tornats i es van destinar a fins aliens a l'activitat del grup. Els consumidors van pagar quantitats que oscil·len entre els 130 i els 5.834 euros.

A final del 2009, els proveïdors turístics del grup Marsans van començar a exigir-los el pagament anticipat dels productes comercialitzats; per exemple, Pullmantur va demanar els diners durant els 30 dies anteriors al començament dels viatges.

"Els responsables del Grup Marsans, lluny de destinar els fons dipositats pels clients al pagament dels serveis contractats, els van destinar a altres fins aliens a l'activitat del grup". La "desviació" de fons va provocar que els clients perdessin els diners lliurats en fer la reserva o el preu total del servei contractat.

El 20 d'abril del 2010, l'Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) els va retirar la llicència per vendre bitllets d'avió per impagats. Un dia abans, el 19 d'abril, els directius de l'empresa turística van demanar per correu electrònic a les seves oficines que dipositessin els diners de les reserves en un compte de la societat Marsans Shooping. Aquest compte va acumular 2,46 milions d'euros, dels quals 1,07 van ser traspassats a altres societats i 1,14 es van retirar mitjançant xecs al portador.

Entre el 9 de juny del 2010 --el dia abans de la presentació del concurs de creditors-- i el 30 de juny es van deslliurar 13 xecs per valor d'1,14 milions d'euros des d'aquest compte, dels quals 344.481 euros van ser lliurats a Naviera Grimaldi perquè retiressin la sol·licitud de concurs, 100.000 a preparar l'aval d'IATA de Viatges Atenea, 300.000 van retornar a Viajes Marsans i 500.000 van ser cobrats per empreses alienes al grup.

El 25 de juny del 2010, el Jutjat del Mercantil número 12 de Madrid va decretar el concurs de creditors del Grup Marsans. La companyia va fer fallida deixant un dèficit patrimonial de 271 milions d'euros (373 milions si es tenen en compte les seves filials), ja que comptava amb un passiu de 552 milions, front un actiu de 281 milions d'euros i 11.409 creditors.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés