Publicat 17/01/2021 13:35CET

L'Audiència Nacional revisarà aquest divendres els recursos dels Pujol pel seu processament per organització criminal

Jordi Pujol en l'acte 'Model Sanitari Català. Una estructura d'Estat'
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La Secció Tercera de la sala penal de l'Audiència Nacional decidirà aquest divendres 22 de gener sobre els recursos d'apel·lació presentats contra la interlocutòria del jutge instructor del cas Pujol pel qual proposava jutjar l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, la seva dona Marta Ferrusola i els seus set fills per formar presumptament una organització criminal destinada a acumular un "patrimoni desmesurat directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".

En una diligència d'ordenació de la sala penal, a la qual ha tingut accés Europa Press, es detalla que aquest dia, amb ponència del magistrat Carlos Fraile Coloma, es deliberarà i a continuació es votarà sobre els recursos a aquesta interlocutòria, motiu pel qual, segons fonts jurídiques, se sabrà finalment contra qui es manté la imputació i contra qui no.

En la seva interlocutòria del 16 de juliol del 2020 de fi d'instrucció i transformació de la causa en procediment abreujat, el llavors magistrat del Jutjat Central d'Instrucció Número 5 José de la Mata apuntava que la família dels Pujol es va aprofitar de la seva "posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant dècades" per enriquir-se.

Considerava que els fets serien constitutius de delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental. A més de contra la família Pujol, el magistrat procedia també contra 18 persones més que haurien participat o col·laborat en les activitats il·legals, entre ells l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercé Gironés, o els empresaris Luis Delso Heras, Carlos Sumarroca Coixet i Carlos Sumarroca Claverol.

Segons la interlocutòria, la investigació, que es va allargar durant més de set anys, ha acreditat que aquestes "activitats corruptes" que hauria comès la família van coincidir en el temps amb la Presidència de la Generalitat que va ostentar Jordi Pujol entre el 1980 i el 2003.

L'expresident Pujol, la seva dona i els seus set fills van recórrer a l'agost el seu processament en afirmar que no són una organització criminal i van acusar el jutge instructor d'ajornar jutjar-los a tots només per ser membres de la família. Demanaven a més el sobreseïment de la causa.

Però el jutge, en la seva interlocutòria assenyalava que la procedència del patrimoni de la família prové de diferents fonts que en alguns casos es desconeix, si bé destacava que existeixen "indicis sòlids" que acrediten que no procedeix, com al·leguen des del principi els membres de la família, d'una herència familiar de l'avi Florensi Pujol.

"Al llarg de la investigació, no s'ha aportat cap element que permeti contrastar la veracitat d'aquesta versió, ni tampoc cap de les persones invetigades d'aquesta família ha oferit una explicació raonable i contrastable sobre aquest particular", explicava.

Així, qualificava de "paradoxa" que els investigats neguin tenir "coneixement del lloc on va estar el llegat, l'entitat o entitats bancàries on va estar dipositat o va ser administrat, el moment i manera en què va arribar a Andorra i el compte o productes financers en què va estar invertit (més enllà de meres generalitats)".

LIDERATGE DE PUJOL I LA 'MARE SUPERIORA'

De la Mata en la seva interlocutòria feia una explicació detallada dels rols que exercien els membres de la família dins d'aquesta suposada organització criminal. El lideratge estava "encarnat" en Jordi Pujol i Marta Ferrusola qui, segons recorda el jutge, "s'autodenominava la 'mare superiora de la congregació'".

Després dels pares, "i seguint les seves instruccions", es trobava el primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, denominat dins de la família com 'el capellà de la parròquia'. Va ser ell qui "va assumir la direcció de tota l'estratègia i la recepció i distribució de les quantitats il·lícites entre els seus pares i els seus germans".

Segons el magistrat, Pujol Ferrusola "ha admès que totes les operacions que es van dur a terme en els comptes d'Andorra, tots els moviments que s'hi van fer i bona part dels negocis en què va invertir durant anys van estar directament relacionats amb el patrimoni econòmic que gestionava per a ell i la seva família".

La resta dels germans (Josep, Pere, Oleguer, Oriol, Marta i Mireia), sense perjudici de la seva participació individual en determinats negocis o operacions, "seguien les instruccions" del major, "i obrien les seves pròpies posicions bancàries a Andorra, gestionaven els capitals que es distribuïa" el primogènit i "prenien decisions al llarg dels anys per mantenir ocult el seu patrimoni il·lícit".

Però encara que "el rol més preeminent" era el de Pujol Ferrusola, perquè ostentava un "caràcter de responsable principal de la recepció i distribució de diners entre els membres de la família", alguna vegada van ser Josep, Oleguer o Pere els que van fer les transferències als seus germans.

Sobre altres investigats, De la Mata conclou que "van col·laborar estretament amb l'organització, amb caràcter transversal, permanent i sistèmic, en aportar les seves estructures mercantils i com a intermediaris per assegurar l'opacitat dels pagaments i cobrir
eals autèntics beneficiaris".

Explicava que es compleixen els requisits doctrinals de delicte d'organització criminal amb diversos nivells jeràrquics, una estructura planificada i permanent en el temps des que es van obrir els primers comptes corrents a Andorra al 1992 fins que la família va tancar les seves últimes fundacions al 2014.

QUANTITATS MULTIMILIONÀRIES

Aquesta organització, concloïa, tenia una finalitat "clarament il·lícita" que consistia a "obtenir multimilionaris beneficis mitjançant activitats corruptes". Detalla, a més, totes les operacions que orquestrava la família durant aquests anys i que els van reportar "quantitats multimilionàries sense cap raó".

En relació amb el delicte de blanqueig de capitals, sostenia que "tots aquests actes es van fer amb l'únic ànim d'ocultar o encobrir l'origen il·lícit dels diners i situar-los en el circuit econòmic legal, on els feien retornar de manera encoberta, perquè aquesta va ser precisament la finalitat que pretenien amb el sistema que van crear, perquè amb anterioritat els diners es feien arribar a la família directament en 'negre', motiu pel qual l'execució d'aquests actes va ser intencionada per ocultar la il·licitud dels fons".

En la seva resolució, el jutge avisava de les pautes comunes d'actuació" en l'estratègia defensiva dels investigats, perquè tots ells han negat "conèixer els detalls fins i tot sobre la coartada que aporten sobre l'origen dels capitals que es van repartir", de manera que considera que "la confabulació i l'organització s'estén fins a dia d'avui".

Al setembre es va conèixer l'escrit d'acusació de Podem, que exerceix l'acusació popular. En aquest, sol·liciten per a l'expresident Jordi Pujol una pena de fins a 20 anys de presó pels delictes de blanqueig de capitals, falsedat documental i organització criminal, si bé aquesta pena es podria veure reduïda a 16 anys en cas que s'estimi la figura d'associació il·lícita en lloc de la d'organització.

De la mateixa manera, hi hauria per a la dona de l'expresident Pujol, Marta Ferrusola, penes que anirien dels 13 als 17 anys de presó per associació il·lícita --subsidiàriament organització criminal-- i blanqueig de capitals. Apuntava Podem que el paper de Ferrusola, igual que el de Jordi Pujol, en aquesta associació il·lícita era la de direcció.

La petició de penes ascendeix en el cas del primogènit del grup familiar, Jordi Pujol Ferrusola, a 50 anys i sis mesos de presó per associació il·lícita, blanqueig, falsedat documental i delictes contra la Hisenda Pública en relació amb l'IRPF de fins a cinc anys del 2007 al 2012.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés