Actualitzat 21/05/2014 17:49

L'Audiència Nacional ratifica el criteri del Tribunal de la UE sobre la devolució del 'cèntim sanitari'

MADRID, 21 maig (EUROPA PRESS) -

La sala del contenciós de l'Audiència Nacional ha admès parcialment el recurs de l'empresa catalana Apsa Logística i ha reconegut el criteri vinculant de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu, del 27 de febrer d'aquest any, que va declarar l'Impost de Venda Minorista d'Hidrocarburs, conegut com a 'cèntim sanitari', contrari a la directiva europea i, per tant, demanava que es tornés l'import cobrat als contribuents.

Ara la sentència de l'Audiència Nacional, que és la primera que resol sobre el 'cèntim sanitari', ratifica la del Tribunal de Luxemburg i afectarà més de 100 recursos similars presentats per empreses de transport, subministradors o magatzems fiscals.

A més, en assumir el criteri vinculant de la sentència del tribunal europeu anul·la les resolucions del Tribunal Econòmic Administratiu Central, que havia rebutjat les reclamacions de devolució dels ingressos indeguts acollint-se a una norma de dret intern.

L'Audiència Nacional indica que en haver quedat acreditat que la norma del 'cèntim sanitari' s'oposava a la directiva europea, "els ingressos realitzats en compliment de la norma de dret intern han de reputar-se com a indeguts".

Tot i això, considera que tot i ser improcedents les liquidacions d'aquest impost, ara ha de completar-se el procediment administratiu per determinar els requisits que han de complir-se en cada cas per tornar els ingressos indeguts.

Per aquesta raó, l'Audiència Nacional ha acordat retrotreure les actuacions perquè sigui l'Agència Tributària la que acrediti i reconegui en cada cas el dret a la devolució dels esmentats ingressos, amb els interessos de demora meritats.

13.000 MILIONS D'EUROS EN LITIGI.

Després de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE, el Govern espanyol s'enfronta a la devolució dels 13.000 milions d'euros recaptats il·legalment entre el 2002 i el 2011, segons les estimacions de les pròpies autoritats espanyoles.

La companyia de transport va sol·licitar que se li tornessin els 45.000 euros que va haver de pagar per aquest impost al·legant que era il·legal, i el cas va acabar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que havia demanat a la justícia europea que es pronunciés.

El gravamen, que estava destinat a finançar les noves competències transferides a les comunitats autònomes en matèria sanitària, a més d'actuacions mediambientals, va estar en vigor entre l'1 de gener del 2002 i l'1 de gener del 2013, data en la qual es va integrar a l'impost especial sobre els hidrocarburs.

En la sentència, el Tribunal de la UE declara que el 'cèntim sanitari' és contrari a la directiva de la UE sobre els impostos especials, ja que no compleix el principal requisit exigit a un gravamen d'aquest tipus: perseguir una finalitat específica.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés