Publicat 30/03/2014 14:13

L'Audiència Nacional jutjarà dilluns 19 acusats d'assetjar el Parlament el 2011

S'enfronten amb cinc anys i mig de presó per provocar "un fundat terror"

MADRID, 30 març (EUROPA PRESS) -

La Secció Primera de la sala penal de l'Audiència Nacional jutjarà a partir de dilluns vinent 19 manifestants que van participar a l'assetjament al Parlament que es va produir el 15 de juny del 2011.

La Fiscalia demana cinc anys i mig per a cadascun d'ells per un delicte contra les Institucions de l'Estat en concurs ideal amb un altre d'atemptat contra l'autoritat, i reclama que se'ls imposi, a més, una multa de 7.500 euros.

Els fiscals Teresa Sandoval i José Perals consideren que els manifestants van provocar "un fundat temor a la seguretat" dels diputats que intentaven accedir a la Cambra.

En el seu escrit de conclusions preliminars destaquen que els diputats --entre els quals hi havia el president de la Generalitat, Artur Mas, que va haver d'accedir al recinte a través del "mètode absolutament inhabitual" de l'helicòpter-- van ser envoltats i increpats per grups de persones que els impedien l'accés al Parlament mitjançant empentes, cops, llançament d'objectes i insults.

"ACTITUDS VIOLENTES"

Després d'assenyalar que els 20 acusats van tenir una activa intervenció en aquests fets, els fiscals apunten que tots ells van desenvolupar "comportaments i actituds violentes i intimidatòries" que tenien per objecte impedir l'assistència dels diputats a la sessió plenària, que va començar amb un retard d'11 minuts i amb la presència únicament de 70 dels 135 diputats.

L'acusació es va formular en un començament contra 20 acusats però un d'ells, Cristóbal Nicolás Araya Bruna, es troba fugit i no compareixerà a la vista oral.

La resta són Javier Tadeo Orellana de Villalonga, Daniele Vinci, Rubén Molina Marín, Marta Pi Morera, Alejandra Calderón Becerra, Francisco José Cobos García, Alessia Borge, Antoni Dolz García, Jordi Raymond Parra, Javier Villanueva Mena, María Durán Gurnsey, Ignacio Antolino Ibáñez, Joan Peiró Tura, Ángela Bergillos Alguacil, Ciro Morales Rodríguez, Álvaro Cano Santana, Olga Álvarez Juan, Carlos Munter Domec i José María Vázquez Moreno.

A aquest últim també se li imputa una falta de danys per perseguir a la parlamentària socialista Montserrat Tura i utilitzar un esprai per pintar-li una creu a la gavardina que portava.

DECLARACIÓ DE MAS

Està previst que el president de la Generalitat declari dijous dia 3 d'abril per videoconferència des del seu despatx al Parlament català. Entre els fets que descriu la Fiscalia en el seu escrit d'acusació es troba la persecució a la qual va ser sotmès quan el seu vehicle va ser interceptat en unes vies del tramvia.

Un dels acusats va interceptar el cotxe oficial col·locant les seves mans a sobre del capó, es va pujar al mateix i va començar a donar-li cops.

Uns metres més endavant, el vehicle de Mas va ser novament colpejat i un dels manifestants va intentar obrir la porta, tot i que "no va poder aconseguir-ho per tenir connectat el tancament centralitzat".

Al no aconseguir-ho, va llançar un con de plàstic contra un dels altres cotxes de la comitiva els integrants de la qual es van veure obligats a buscar un lloc segur per després traslladar al president català en helicòpter, mètode que també va utilitzar la presidenta de la Cambra, Núria de Gispert, que declararà dimecres també per videoconferència.

Els manifestants també "van increpar i van acorralar mitjançant amenaces i insults" al diputat invident de CiU Josep María Llop, i van donar cops "nombroses vegades amb els braços amunt" a l'independentista Alfons López Tena.

També van patir la persecució els diputats Joan Boada, Gerard María Figueras, Ernest Maragall, Ana Isabel Marcos, Salvador Milà i Santi Vila.

MANIFESTACIÓ CONTRA LES RETALLADES

Els incidents es van produir en el context d'una manifestació convocada sota el lema 'Parem el Parlament. No deixarem que aprovin retallades' i després que durant la nit desconeguts posessin materials d'obra, com tanques, formigó, cordes i fustes, a les portes d'accés al recinte parlamentari per evitar l'accés dels diputats.

Davant de la "concentració massiva" de persones i el "bloqueig" a l'accés al parc de la Ciutadella, els diputats van accedir pel carrer Pujades, on es van concentrar 600 persones que "van llançar objectes contundents contra els parlamentaris i agents policials que els protegien".

El judici es farà de dilluns a dijous la setmana vinent a la seu de l'Audiència Nacional a la localitat madrilenya de San Fernando de Henares i està previst que quedi vist per a sentència el 5 de maig.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés