Actualitzat 19/5/2014 7:54:04 +00:00 CET

L'Audiència Nacional jutja l'exdirector general de Caixa Penedès i tres exdirectius més

Ricard Pagès
CAIXA PENEDÈS

Acusats d'adjudicar-se plans de pensions de manera irregular

MADRID, 19 maig (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Nacional farà a partir d'aquest dilluns el seu primer judici contra exdirectius de caixes d'estalvis, i en el banc dels acusats s'asseuran l'exdirector general de Caixa Penedès Ricard Pagès Font i els exdirectius Manuel Troyano Molina, Santiago José Abella Rodríguez i Juan Caellas Fernández acusats d'adjudicar-se plans de pensions de manera irregular.

La Fiscalia Anticorrupció demana tres anys i mig de presó per a Pagès Font i tres anys per a Troyano, Abella Rodríguez i Caellas.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled considera que els quatre, juntament al mort exdirector de Recursos Humans Jaume Jorba, es van atorgar de manera irregular 31,6 milions d'euros en plans de pensions i diferents pòlisses, fet que suposa un delicte societari continuat d'administració deslleial.

El Ministeri Públic assegura que tots ells van actuar des del 2001 "de comú acord per vincular fraudulentament a la caixa d'estalvis que regien, generant obligacions econòmiques per al seu benefici particular i en perjudici de l'entitat, actuant d'esquena als màxims òrgans col·legiats".

En total, reclama als acusats que indemnitzin conjunta i solidàriament a la caixa d'estalvis amb 12,6 milions corresponents a les pòlisses cobrades per Pagès i Abella, als quals caldria sumar les retribucions irregulars fixades des del 2010 i que es determinaran en sentència; els hereus de Jorba hauran de tornar més de 2,5 milions.

Per al fiscal, Pagès va dissenyar una estratègia a llarg termini destinada a garantir-se un "desproporcionat guany patrimonial a costa de l'entitat" pensada "per al moment en què poguessin cessar en els seus llocs de treball".

Des del 2001, els exdirectius "es van autoconcedir" drets econòmics a esquena dels òrgans col·legiats de la caixa a través de pensions que no estaven previstes en els seus contractes per a quan abandonessin el banc.

Sumant el pla de pensions i quatre pòlisses subscrites, Pagès es va adjudicar 11.609.708 euros, Abella 5.727.774 euros, Troyano 6.164.999 euros, Jorba 3.311.758 euros i Caellas 4.838.675 euros; en total, 31.652.917 euros.

CRISI BANCÀRIA

Anticorrupció assegura que, el 2009, la "placidesa derivada del matalàs econòmic que els acusats s'havien autoconcedit es va veure pertorbada per la crisi econòmica" i el procés de reestructuració del sistema financer espanyol, que va donar lloc a restriccions normatives i a l'enduriment dels controls administratius.

En el cas de Caixa Penedès, a això es va unir que el 2010 l'entitat es va fusionar a Caja Granada, Caja Murcia i 'Sa Nostra' Caixa de Balears, el que va donar lloc al Banc Mare Nostrum (BMN) que va rebre ajudes per un import 915 milions d'euros del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

Davant del risc de perdre els beneficis econòmics que s'havien adjudicat, "els acusats van reaccionar precipitadament" i van buscar una cobertura formal amb la qual justificar els seus drets econòmics, incorrent en noves actuacions abusives.

Així, van reunir a la Comissió de Retribucions i a la Comissió executiva, "controlades de fet pels acusats Pagès i Caellas", i van formalitzar la modificació dels contractes de treball per blindar els seus privilegis.

LES CAIXES, A JUDICI

L'Audiència Nacional jutjarà en els pròxims mesos els exdirectius de dues altres de la caixes d'estalvis investigades per irregularitats en la seva gestió després que els jutges encarregats de la instrucció hagin decretat l'obertura de judici oral contra els antics responsables de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) i Nocacaixagalicia.

El jutge Javier Gómez Bermúdez va dictar el passat 18 de febrer l'obertura de judici oral contra l'exdirector general de la CAM Roberto López Abad i l'expresident de la Comissió de Control Juan Ramón Avilés per fomentar el cobrament de dietes abusives i participar en la concessió de préstecs irregulars.

Pel que fa a Novacaixagalicia, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 2, Ismael Moreno, també ha donat el primer pas per jutjar cinc exdirectius, entre els quals es troba el seu expresident Julio Fernández Gayoso, pel cobrament suposadament indegut de gairebé 19 milions en prejubilacions.