Publicat 19/6/2019 11:57:42 +02:00CET

L'Audiència Nacional investiga 15 empreses pel pagament de presumptes comissions en el cas 3%

Seu de l'Audiència Nacional del carrer Gènova
EUROPA PRESS - Archivo

BARCELONA, 19 juny (EUROPA PRESS) -

L'Audiència Nacional ha acordat investigar 15 empreses vinculades al cas de presumpta corrupció de l'antiga CDC, conegut com el cas 3%, de suposats pagaments de comissions irregulars, per presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig de capitals, segons una interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press.

Entre les empreses investigades hi ha Urbaser, Fundación ACS, Copisa, Teyco, Pasquina i Oproler Obras y Proyectos, segons publica aquest dimecres 'El Periódico'.

El magistrat del Jutjat Central d'Instrucció 5, José de la Mata, ha citat a declarar en qualitat d'investigat l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, l'expresident d'Infraestructures de la Generalitat Josep Lluís Quer i el president de Teyco, Jordi Sumarroca, i tots ells declararan entre el 3 i el 5 de juliol.

Segons la interlocutòria, el cas, que ve d'un jutjat del Vendrell, investiga alts càrrecs de l'antiga CDC que, en relació amb altres càrrecs públics i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i "de connivència amb empresaris i altres càrrecs d'índole política, van engegar una estructura per finançar il·legalment aquest partit polític".

Per fer-ho, assegura, "alteraven tot tipus de concursos públics amb la finalitat de 'dirigir-los' cap a les empreses dels empresaris connivents, els qui, alhora, feien donacions a fundacions lligades a CDC (Catdem i Fòrum Barcelona)".

Segons de la Mata, aquests pagaments, de vegades, estaven vinculats i es produïa específicament a canvi i com a contraprestació per l'adjudicació de concretes obres públiques "amb vulneració dels principis de legalitat, igualtat i transparència".

En altres casos, la vinculació amb una adjudicació específica no existia i les donacions es duien a terme, "d'acord amb els jerques polítics del partit, per crear o mantenir una bona relació amb el partit i els seus jerarques".

Així, constata, podien ser considerades 'elegibles', en les seves paraules, per a futures adjudicacions, és a dir, "simplement per aconseguir millorar les expectatives de ser beneficiaris d'aquests contractes".