Publicat 26/12/2019 13:26:44 +01:00CET

L'Audiència Nacional deixa en llibertat sota fiança de 5.000 euros un quart CDR

Com els altres tres que van sortir de la presó la setmana passada, Ferran Jolis no pertanyia al 'nucli' i no hauria manipulat explosius

MADRID, 26 des. (EUROPA PRESS) -

La jutgessa de l'Audiència Nacional María Tardón ha acordat fiança de 5.000 euros per a Ferran Jolis, un dels set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que van ser empresonats al setembre per terrorisme, i es converteix així en el quart detingut en aquesta causa que queda en llibertat provisional en una setmana.

Segons han informat a Europa Press fonts jurídiques, després que Xavier Buïgas, Guillem Xavier Duch i Eduard Garzón quedessin en llibertat divendres passat després de pagar una fiança de 5.000 euros, la defensa de Jolis va presentar un escrit al jutjat central d'instrucció número 6, a càrrec d'aquesta causa, per sol·licitar també una modificació de la seva situació personal.

Davant d'aquesta petició, la Fiscalia de l'Audiència Nacional es va pronunciar de la mateixa manera que en els tres casos anteriors: es va mostrar d'acord a mantenir la mesura de presó provisional, si bé no es va oposar a la imposició d'una fiança. Amb aquest informe, la jutgessa Tardón, en substitució de l'instructor Manuel García Castellón, ha decidit fer cas al Ministeri Públic.

Quan Duch, Buïgas i Garzón van presentar els seus recursos, el fiscal Miguel Ángel Carballo va argumentar que cap d'ells no formava part del 'nucli productor' dels materials precursors d'explosius que, segons la Guàrdia Civil, sí que integraven altres investigats de l'Equip de Resposta Tàctica (ERT), el grup dins dels CDR als quals ells mateixos al·ludien i a través del qual "pretendrien cometre actes violents i de caràcter delictiu" per "aconseguir la materialització de la república catalana mitjançant qualsevol via, incloses les violentes".

COMUNICACIONS DES DEL PARLAMENT

És el mateix cas de Ferran Jolis, qui, segons el sumari de la causa al qual va tenir accés Europa Press, era un dels experts en informàtica del grup i formava part del 'nucli executor' de l'ERT i el seu rol era una peça clau en l'èxit de l'organització, perquè permetia garantir-ne la permanència en el temps a través de la protecció de les comunicacions.

Jolis va rebre del també investigat Xavier Buïgas l'encàrrec d'establir una xarxa de comunicació segura i indetectable per poder mantenir comunicacions des de l'interior del Parlament, la instal·lació de la qual es faria en establiments i restaurants propers mitjançant la usurpació de punts wifi públics i privats.

'CROWDFUNDING'

Jolis va ser un dels dos investigats que al setembre passat, després de les detencions, va demanar advocat d'ofici i va declarar durant diverses hores tant davant dels investigadors de la Guàrdia Civil com davant del jutge instructor de la causa. Després de la seva entrada en presó provisional, va renunciar al seu lletrat i va demanar ser assessorat per l'equip d'assessors jurídics d'Alerta Solidària, com la resta de detinguts.

Després de la notificació de la interlocutòria de la jutgessa amb la fiança per a Jolis, Alerta Solidària ha publicat un missatge en el seu compte de Twitter en què demanava donacions per recaptar els 5.000 euros perquè Jolis pugui abandonar la presó de Soto del Real.

Com en el cas de Duch, Buïgas i Garzón, l'Audiència Nacional imposa a Jolis, en cas que pagui la fiança, mesures cautelars com comparèixer setmanalment en seu judicial, prohibició d'abandonar territori nacional i obligació de proporcionar un telèfon, domicili i persona de contacte.

el més llegit

 1. 1

  Troben un refugi de la Guerra Civil durant les obres d'una escola en l'Hospitalet (Barcelona)

 2. 2

  Les festes de Gràcia de Barcelona seran virtuals i sense concurs de carrers

 3. 3

  Crema un autobús sense causar ferits a Castelldefels (Barcelona)

 4. 4

  Successos.- Mor un ciclista atropellat per un cotxe a Sant Pere de Vilamajor (Barcelona)

 5. 5

  El Parlament declara que "Catalunya és republicana" i que no reconeix a cap Rei