Actualitzat 12/11/2014 14:26

L'Audiència Nacional declara nul l'ERO d'Atento

Afectados del ERE de Atento
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

La sala social de l'Audiència Nacional ha declarat nul l'acomiadament col·lectiu posat en marxa per Atento i ha ordenat la readmissió dels 672 treballadors afectats, així com el pagament dels salaris de tramitació des de la data de la baixa fins a la seva reincorporació al lloc.

   En la sentència, la sala social dóna la raó al Sindicat de Treballadors de Telecomunicacions (STC), la Unió Sindical Obrera (USO), la Confederació General del Treball (CGT) i la Confederació Intersindical Gallega (CIG) davant de la companyia Atento i els sindicats UGT, CCOO i FASGA, que van arribar a un acord amb l'empresa.

   La sentència explica que el 31 de juliol passat la companyia i els sindicats UGT, CCOO i FASGA van signar un "acord vinculant" amb les condicions de l'acomiadament col·lectiu, si bé ho van condicionar a la ratificació majoritària dels treballadors afectats en un referèndum.

   Aquesta decisió comportava, assenyalen els magistrats, que els esmentats sindicats, que podrien haver tancat el procés "per si mateixos" ja que comptaven amb les majories necessàries, van decidir desplaçar la decisió definitiva als treballadors afectats, amb la qual cosa han obert "voluntàriament" un nou espai de "controvèrsia sindical" amb la resta de representants dels treballadors no signants i que no s'hagués obert en cas de signar directament l'acord.

   En aquest procés de referèndum, afegeix la sentència, als sindicats que no havien signat l'acord (STC, UGT, USO i CIG) no se'ls va lliurar el cens de votants, ni se'ls va explicar la composició de les taules electorals ni el sistema de votació i tampoc se'ls va permetre participar en el procés de votació ni en el recompte dels vots.

   Tot això acredita, segons el parer de l'Audiència Nacional, una "vulneració frontal" del seu dret a la llibertat sindical, en la seva vessant funcional a la negociació col·lectiva, ja que se'ls va impedir influir de manera efectiva en una decisió que afectava els seus afiliats, així com la resta de treballadors afectats per l'acomiadament col·lectiu, "als qui aspiren legítimament a representar".

   La sentència explica que es va permetre votar 672 treballadors, dels quals 445 ho van fer a favor i 96 en contra, deixant una "sorprenent" abstenció de 131 treballadors, i indiquen el fet "insòlit" del cens electoral utilitzat, ja que es votava si s'acceptava l'oferta vinculant, i en aquest cas els afectats serien efectivament 672 treballadors, mentre que si no s'acceptava, es produiria l'acomiadament de 826 treballadors, malgrat la qual cosa es va considerar únicament afectats els 672 que serien acomiadats si es ratificava majoritàriament l'acord.

   "Ens veiem obligats a declarar la nul·litat de l'acomiadament ja que la vulneració del dret a la llibertat sindical dels demandants s'ha produït en el període de consultes de l'acomiadament col·lectiu, en haver-se condicionat l'acord a una decisió dels treballadors afectats", subratllen els jutges.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés