L'Audiència Nacional confirma multes a l'ANC de 240.000 euros per la 'Gigaenquesta' i la difusió de dades d'associats

REUTERS / ALBERT GEA
Publicat 8/3/2019 12:43:22CET

Anonymous va accedir en un fitxer amb informació de més de 53.800 persones perquè no era segur

MADRID, 8 Març (EUROPA PRESS) -

La sala contenciosa administrativa de l'Audiència Nacional ha confirmat dues multes de 200.000 i 40.000 euros que l'Agència de Protecció de Dades va imposar a l'ANC per l'enquesta que va escometre de cara a la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014 i per la falta de seguretat en la custòdia de les dades dels seus socis, que van acabar sent difoses per Anonymous en una xarxa social.

En una mateixa sentència, els magistrats de la Secció Primera desestimen així els recursos plantejats per l'ANC contra aquestes dues sancions, la primera per infracció molt greu i la segona per infracció greu de la llei de protecció de dades, perquè entén que les dues van ser imposades "conforme a dret".

Pel que fa a la falta molt greu, es va cometre en els mesos d'octubre i novembre del 2014, quan Òmnium, que ja va ser sancionada amb 200.000 euros, i l'ANC van escometre el que van anomenar 'Gigaenquesta', que va arribar a 3 milions de llars amb un formulari de sis preguntes que arrencava amb la pregunta: "Si Catalunya fos un estat tindria entre 8.000 i 16.000 milions d'euros més. Com creu que s'haurien de gastar?".

Aquella enquesta es va desenvolupar per correu postal i mitjançant 30.000 voluntaris repartits per àrees geogràfiques amb visites porta a porta.

"Els enquestadors emplenaven els formularis d'aquells ciutadans que així ho desitjaven", explica la sentència, en la qual es detalla que els resultats eren enviats després a Òmnium.

DADES DE 53.818 PERSONES

En tot aquest procés, l'ANC va tractar les dades personals dels enquestats "sense el consentiment reforçat" que requereix la llei en aquest tipus de consultes.

A més, tot i que després de l'enquesta només s'anaven a guardar les dades d'aquells que ho haguessin autoritzat, "figura acreditat" que "no s'havia procedit a la separació física de la part destinada a registrar les respostes i la part destinada a recaptar dades de caràcter personal".

Pel que fa a la segona sanció, l'ANC té inscrit en el Registre General de Protecció de Dades una base denominada "Associats" amb dades personals de socis, col·laboradors i simpatitzants, a partir de la qual va crear un fitxer en el qual aquestes persones podien accedir amb el seu DNI per apuntar-se en una assemblea.

El 4 de setembre d'aquell any, un grup autodenominat Anonymous Catalunya va publicar en el seu perfil de Facebook dades de socis de l'ANC a partir d'aquell fitxer creat per a l'assemblea amb 53.818 persones.

Per als magistrats, ha quedat provada la falta de mesures adequades per garantir la seguretat d'aquelles dades, per la qual cosa confirma la sanció que va imposar per aquest motiu l'Agència de Protecció de Dades.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.