Publicat 25/4/2019 15:43:19 +02:00CET

L'Audincia Nacional condemna a 4 anys de presó el CEO del Banc de Valncia per un forat de 198 milions

BANCO DE VALENCIA

MADRID, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

La Secció Primera de la Sala penal de l'Audincia Nacional ha condemnat l'ex-conseller delegat del Banc de Valncia Domingo Parra a 4 anys de presó per una srie d'operacions immobiliries que van causar un perjudici de 198 milions d'euros a l'entitat, si bé la responsabilitat civil per la qual haur de respondre de manera solidria amb un altre dels condemnats s'ha quedat en 168 milions d'euros, el que inicialment es va estimar.

En concret, la Sala condemna Parra per administració deslleial i com a cmplice, imposa una pena de sis mesos de presó al que va ser director de les empreses participades Alfonso Monferrer. Tots dos hauran d'indemnitzar de manera conjunta i solidria Caixabank amb més de 168 milions d'euros, la quantitat mxima reclamada.

Així mateix, condemna en qualitat de cmplices a quatre mesos de presó l'administrador de Salvador Vila S.L, Salvador Vila i l'administrador d'Urbanas de Levante SL i expresident del Valncia Club de Futbol, Juan Bautista Soler. El primer haur d'indemnitzar amb 119 milions d'euros i el segon, amb un import de 130 milions, amb responsabilitat subsidiria de les dues empreses esmentades més Nou Litoral.

Els quatre, no obstant aix, han estat absolts del delicte d'apropiació indeguda del qual els acusaven la Fiscalia i l'acusació exercida per la SAREB. Els magistrats absolen a més tres dels acusats, Carlos Pascual de Miguel, Fernando Polaco Huidobro i Teresa Villalba del delicte continuat d'administració deslleial i blanqueig de capitals que els imputava la Fiscalia.

Es tracta de les operacions immobiliries a Alacant i Valncia dutes a terme per l'entitat que liderava Parra amb Nou Litoral, Valenciana de Viviendas 2010 SL i Faverch Desarrollos S.L, que van ocasionar perjudicis per import de 90,4; 77,8; i 29,8 milions d'euros respectivament.

Segons el tribunal, aquests negocis van ser executats per Parra "sense seguir els protocols del Banc de Valncia establerts en el seu Manual de Procediments aprovat en aquest efecte i sense seguir les recomanacions que anteriorment havia fet el Banc d'Espanya per a la realització d'operacions de risc, no analitzant degudament i amb un mínim de rigor aquestes operacions".

Conclou que no es va avaluar de manera diligent el risc que es derivava per al banc en aquests negocis, no es va fer el preceptiu estudi de la capacitat de reemborsament de les persones físiques i jurídiques involucrades ni la seva solvncia, i tampoc es van exigir les garanties suficients que saldarien els seus deutes amb l'entitat.

"L'acusat va aprovar les operacions esmentades anteriorment i les empreses van poder disposar dels fons abans que les operacions fossin aprovades pels rgans rectors corresponents del Banc de Valncia: Comit de Riscos, Comissió Executiva i en el seu cas, Consell d'Administració", destaca l'Audincia.

La Secció Primera entén que es tracta d'un delicte d'administració deslleial "ha quedat plenament acreditat en actuacions un gravíssim perjudici per al Banc de Valncia com a conseqüncia de l'actuació fraudulenta dels acusats", mitjanant una gestió que qualifica de "desastrosa" amb una srie d'"operacions absolutament arriscades i amb un clar carcter especulatiu".